Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Nabavna cijena gasa za BiH porasla za 21,7 odsto

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Izvor: Tanjug

Nabavna cijena gasa za Bosnu i Hercegovinu porasla je za 21,7 odsto u odnosu na januar 2022. godine, objavili su čelnici kompanije Energoinvest Sarajevo.

Direktorka Energoinvesta Bisera Hadžialjević je saopštila da su dobili ponudu od Gasproma za cijenu gasa koja važi od aprila 2022. godine.

“Svaka tri mjeseca od Gasproma kao isporučioca gasa, Energoinvestu se dostavlja nova cijena. Dobili smo cijenu gasa koja će biti aktuelna od aprila 2022. godine za naredni kvartal. Samim tim isporuka gasa za naredna tri mjeseca apsolutno nije upitna. Cijena je povećana za 21,7 posto u odnosu na januar 2022.”, rekla je Hadžialjević.

Dodala je da je ta cijena gasa bila donekle i očekivana, prenio je portal Biznisinfo.ba.

Naglasila je takođe da je teško predvidjeti dešavanja na berzama.

“Samo u posljednja tri mjeseca, od januara do aprila, cijena goriva je povećana za 44 odsto. Sve ono što se dešava na berzama materijala i energenata je nešto što prevazilazi sva predviđanja i nešto što se ne može planirati”, kazala je Hadžialjević.

Ona je istakla da za sada Energoinvest plaćanje vrši u evrima, te da do sada nisu imali kontakte na temu promjene valute plaćanja.

BiH uvozi više od polovine prirodnog gasa iz Rusije putem Turskog toka, gasovoda koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora i dalje prema Zapadnom Balkanu i Evropi, a ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ruski gas stiže ovim gasovodom preko Bugarske i Srbije do jedinog ulaznog terminala u BiH, u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici između BiH i Srbije.

Filter 2019