Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Набавна цијена гаса за БиХ порасла за 21,7 одсто

Фото: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Извор: Танјуг

Набавна цијена гаса за Босну и Херцеговину порасла је за 21,7 одсто у односу на јануар 2022. године, објавили су челници компаније Енергоинвест Сарајево.

Директорка Енергоинвеста Бисера Хаџиаљевић је саопштила да су добили понуду од Гаспрома за цијену гаса која важи од априла 2022. године.

“Свака три мјесеца од Гаспрома као испоручиоца гаса, Енергоинвесту се доставља нова цијена. Добили смо цијену гаса која ће бити актуелна од априла 2022. године за наредни квартал. Самим тим испорука гаса за наредна три мјесеца апсолутно није упитна. Цијена је повећана за 21,7 посто у односу на јануар 2022.”, рекла је Хаџиаљевић.

Додала је да је та цијена гаса била донекле и очекивана, пренио је портал Biznisinfo.ba.

Нагласила је такође да је тешко предвидјети дешавања на берзама.

“Само у посљедња три мјесеца, од јануара до априла, цијена горива је повећана за 44 одсто. Све оно што се дешава на берзама материјала и енергената је нешто што превазилази сва предвиђања и нешто што се не може планирати”, казала је Хаџиаљевић.

Она је истакла да за сада Енергоинвест плаћање врши у еврима, те да до сада нису имали контакте на тему промјене валуте плаћања.

БиХ увози више од половине природног гаса из Русије путем Турског тока, гасовода који се протеже од Русије до Турске преко Црног мора и даље према Западном Балкану и Европи, а има капацитет од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње.

Руски гас стиже овим гасоводом преко Бугарске и Србије до јединог улазног терминала у БиХ, у мјесту Шепак код Зворника, на граници између БиХ и Србије.

Filter 2019