Fri. Feb 23, 2024
ћирилица /latinica

Dodik: Srpska je sad dodatno zainteresovana da na vlast u Srbiji ne dođu antisrpske strukture

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska sada dodatno zainteresovana da na vlast u Srbiji ne dođu neodgovorne antisrpske strukture iz Beograda koje su je klevetale, naglasivši da je taj interes čak i veći nego što ga ima bilo koja struktura u Srbiji.

Dodik je naveo da nije očekivao da će se dio opozicije u Srbiji usuditi na direktnu konfrontaciju sa srpskim narodom u Republici Srpskoj, što im građani Srpske sigurno neće oprostiti.

– Mi smo zainteresovani da Srbija bude stabilna, a ne da bude instrument stranih sila pa da mlataraju Srpskom onako kako vidimo da bi to radio (Dragan) Đilas, okupivši oko sebe ljude koji u kontinuitetu kleveću Republiku Srpsku, što je, po našem shvatanju, krajnje zlonamjerno – rekao je Dodik za “Politiku”.

On je naveo da tom mentalnm krugu, koji je lišen svakog osjećaja za politiku, želi da poruči da nikada više neće dobiti podršku ljudi iz Republike Srpske koje, kako je rekao, nikada nisu pitali kako žive.

Dodik je dodao da ne može da kaže da je iznenađen, iako udarac iz Beograda nije očekivan, te da je zato to bolno.

– Dio te opozicije koja sada kleveće nas iz Srpske jer smo koristili naša prava u skladu sa zakonima Srbije u kontinuitetu ima negativan odnos prema Republici Srpskoj. Tokom izborne kampanje u stereotipima tipičnim za takozvani krug dvojke govorili su o nama kao o genocidnima, favorizovali Sarajevo, opisivali nas kao teret, zle i prljave, pa ispada samo da im nije nas, eto, živjeli bi bolje – naveo je Dodik.

On je dodao da je potpuno pogrešan nevješti pokušaj dijela opozicije da to sada predstavi kao da neko drugi tobože hoće da zavadi Srbe s obje strane Drine, te da govori o njihovoj neadekvatnosti za političke procjene.

– Umjesto da su se izvinili, dodatno nas prave idiotima. Sve ovo stvorilo je motiv kod glasača u Republici Srpskoj da učestvuju na izborima – rekao je Dodik.

On je naglasio da sada od rukovodstva u Beogradu traži da obezbijedi da Srbija prizna srpsko državljanstvo svim građanima Srpske. “Sada za to imamo dodatni motiv”, rekao je Dodik.

On je naveo da to što je opozicija u Srbiji posao radila traljavo uzdajući se u sastanke u zapadnim ambasadama ne može da im bude izgovor da izlaz traže u sijanju mržnje prema Srpskoj.

– To nikada nećemo zaboraviti, ni politički, ni personalno. Nama je dosta takvih stvari. I sada ću se, ako zatreba uključiti u dijalog i ozbiljan politički sukob sa njima po tom pitanju – rekao je Dodik.

On je naglasio da je svako ko napada Republiku Srpsku, bez obzira na to da li je riječ o Kristijanu Šmitu, Majklu Marfiju ili Draganu Đilasu za njega ista meta i da će tako biti tretiran. “Zanemarite Vučića, sada imate posla sa nama”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je važno to što je Srbija na izborima dala većinsku podršku Aleksandru Vučiću, koji će je, kako je rekao, održati stabilnom bez obzira na nalete.

On je ocijenio da je najveći razlog za podršku Republike Srpske Vučiću, geopolitičke prirode.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com