Mon. Dec 4, 2023
ћирилица /latinica

Gledao sam “Heroje Halijarda”

Autor: Željko Stojanović

Ruku pod ruku dokumentovano koračaju alejom istine, a drznuli su se da postoje, da se o njima priča, piše i sada filmuje. “Ravna gora”, “Dara iz Jasenovca”, “Oluja”, “Heroji Halijarda”…Žuljaju. Smetaju “monopolistima istine”, “izabranoj kasti ekskluzivnih stvaralaca, tumača i čuvara istorije”.

Ta kinematografska ostvarenja su eto “revizija, “propaganda” jer o tim događajima Srbi moraju ćutati. “Rehabilitacija četništva”, “politički naručeni film”, pežorativno “filmovi za homogenizaciju i pomirenje Srba”?! Ko nam to zamjera pomirenje, homogenizaciju i ko nam time kao želi dobro? Ili kako to u “Herojima” reče, američkim ordenom Legije zasluga odlikovani, đeneral: “Misle Englezi da se mi otpozadi zakopčavamo”.

Neću o scenariju, režiji, igri glumaca, produkciji, postprodukciji. Ne može se negativno generalizovati ali dobronamjernih primjedbi ima različitih od čovjeka do čovjeka. Moglo je bolje.

Vratimo se u onu aleju. Zašto nam je toliko trebalo da njom krenemo, čemu toliko iznutra i naročito spoljašnjih napada lažima dok je prolazimo? Sudbina “Ravne gore”, “Dare”, “Oluje”, “Heroja Halijarda” sjenči i personifikuje trajektorijum kretanja srpskog naroda kroz njegovu noviju istoriju. Ništa novo. Ataci, prijetnje su potvrda da stupamo onom “alejom” koja nas vodi istini, samopoštovanju, samospoznaji, spaljivanju iluzija, jedinstvu, snazi…

Zato “Ravna goro”, “”Daro iz Jasenovca”, “Olujo”, “Heroji Halijarda” koračajte ponosno i uspravno sa zastavama istine. I svečanim strojevim korakom neka se bolje čuje, vidi, neka se i zadrhti od projave zatomljene istine. Radoše Bajiću (“Heroji” i “Ravna gora”), Predraže Antonijeviću (“Dara”), Miloše Radunoviću (“Oluja”) ruku pod ruku, bez amnestiranja i stigmatizacije bilo koga ili bilo čega, gazite filmovima anesteziju nametnutih falsifikata i predrasuda za radost Hrista i istine, na ponos svoga naroda, zbog duga precima i k znanju potomcima. Bilo vas više!


Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici “Kolumne” su isključivo lični stavovi autora tekstova i ne odražavaju stavove redakcije portala.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com