Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

U Trnovu sutra pomen stradalim Srbima

Izvor: Srna

U Trnovu će sutra biti obilježen Dan stradanja srpskog stanovništva ove opštine, u kojoj je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata ubijen 101 civil, dok je za odbranu ognjišta život položilo 130 trnovskih boraca.
Ovu memorijalnu manifestaciju organizuje Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo u saradnji sa opštinskom upravom.

Prema programu obilježavanja, liturgija u Hramu Svetog Georgija u Trnovu biće služena od 9.00 časova, a parastos žrtvama kod centralnog spomenika od 10.00 časova.

Polaganje vijenaca previđeno je u 10.30, a obraćanje zvaničnika u 11.00 časova.

Za 11.30 časova planiran je polazak na Rogoj, gdje će kod spomen-obilježja biti služen parastos stradalim srpskim borcima i civilima ovog kraja.

Na području Trnova pripadnici takozvane Armije BiH počinili su najmonstruoznije zločine nad srpskim življem, a od krvničke ruke nisu mogla pobjeći čak ni djeca.

Najmlađa civilna žrtva na području Trnova imala je 18 mjeseci, a najstarija 96 godina.

Po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com