Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

У Трнову сутра помен страдалим Србима

Извор: Срна

У Трнову ће сутра бити обиљежен Дан страдања српског становништва ове општине, у којој је током Одбрамбено-отаџбинског рата убијен 101 цивил, док је за одбрану огњишта живот положило 130 трновских бораца.
Ову меморијалну манифестацију организује Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново у сарадњи са општинском управом.

Према програму обиљежавања, литургија у Храму Светог Георгија у Трнову биће служена од 9.00 часова, а парастос жртвама код централног споменика од 10.00 часова.

Полагање вијенаца превиђено је у 10.30, а обраћање званичника у 11.00 часова.

За 11.30 часова планиран је полазак на Рогој, гдје ће код спомен-обиљежја бити служен парастос страдалим српским борцима и цивилима овог краја.

На подручју Трнова припадници такозване Армије БиХ починили су најмонструозније злочине над српским живљем, а од крвничке руке нису могла побјећи чак ни дјеца.

Најмлађа цивилна жртва на подручју Трнова имала је 18 мјесеци, а најстарија 96 година.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com