Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Identifikovani logoraš Jadranko Glavaš danas će biti sahranjen na “Novom Zejtinliku”

Izvor: Srna

Bivši logoraš u sarajevskom kazamatu “Silos” Jadranko Glavaš, čiji su posmrtni ostaci nedavno identifikovani DNK-a analizom, biće sahranjen danas na spomen-groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu, potvrđeno je Srni iz Asocijacije srpskih žrtava građanskog rata u BiH od 1992. do 1999. iz Australije, koja okuplja i 30 bivših logoraša “Silosa”.
Iz ove asocijacije su pozvali medije da izvijeste o sahrani Glavaša, čime će poslati poruku Tužilaštvu BiH da “gdje ima tijela ima i djela”.

“Otvaranje i formiranje predmeta Jadranko Glavaš od najveće je važnosti za istinu o stradanju srpskih logoraša u Sarajevu”, ističu iz Asocijacije.

Posmrtni ostaci Jadranka Glavaša pronađeni su u avgustu 2022. godine, a identifikovani su DNK-analizom.

Rezultati preliminarne identifikacije porodici i Asocijaciji su predočeni 14. jula, ali se čekala i zvanična potvrda da bi o tome bila obaviještena javnost.

Iz Asocijacije navode da je Jadranko Glavaš rođen 2. aprila 1963. godine u Sarajevu. U tom gradu je završio Višu elektrotehničku školu i bio je član Kulturno-umjetničkog društva “Ivo Andrić”.

Jadranko je 1992. godine bio zatočen u Osnovnoj školi “9. maj”, gdje se već nalazio njegov otac Radmilo. Oni su odatle sprovedeni u novoformirani logor u bivšoj kasarni JNA u Krupljanskoj rijeci.

Iz Asocijacije navode da je Glavaš 29. decembra 1992. godine prebačen u logor “Silos”, a 6. februara 1993. godine odveden je na prisilni rad na planinu Igman u nadležnost Igmanskog diverzantskog bataljona takozvane Armije BiH, odnosno jedinice poznatije pod imenom “Zulfikar”.

“Po nekom odabiru izveden je jedne februarske noći i ubijen batinama u baraci hotela Mrazište na očigled zatvorenika Dragana Vukovića. U svirepom ubistvu Glavaša učestvovali su Nedžad Hodžić, te Zukini vojnici Pile, Mujo, Džeko i Kokić, a od žena su prisustvovale Nada Tomanić i Sabina Sirar”, navode iz Asocijacije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com