Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Идентификовани логораш Јадранко Главаш данас ће бити сахрањен на “Новом Зејтинлику”

Извор: Срна

Бивши логораш у сарајевском казамату “Силос” Јадранко Главаш, чији су посмртни остаци недавно идентификовани ДНK-а анализом, биће сахрањен данас на спомен-гробљу “Нови Зејтинлик” на Сокоцу, потврђено је Срни из Асоцијације српских жртава грађанског рата у БиХ од 1992. до 1999. из Аустралије, која окупља и 30 бивших логораша “Силоса”.
Из ове асоцијације су позвали медије да извијесте о сахрани Главаша, чиме ће послати поруку Тужилаштву БиХ да “гдје има тијела има и дјела”.

“Отварање и формирање предмета Јадранко Главаш од највеће је важности за истину о страдању српских логораша у Сарајеву”, истичу из Асоцијације.

Посмртни остаци Јадранка Главаша пронађени су у августу 2022. године, а идентификовани су ДНK-анализом.

Резултати прелиминарне идентификације породици и Асоцијацији су предочени 14. јула, али се чекала и званична потврда да би о томе била обавијештена јавност.

Из Асоцијације наводе да је Јадранко Главаш рођен 2. априла 1963. године у Сарајеву. У том граду је завршио Вишу електротехничку школу и био је члан Kултурно-умјетничког друштва “Иво Андрић”.

Јадранко је 1992. године био заточен у Основној школи “9. мај”, гдје се већ налазио његов отац Радмило. Они су одатле спроведени у новоформирани логор у бившој касарни ЈНА у Kрупљанској ријеци.

Из Асоцијације наводе да је Главаш 29. децембра 1992. године пребачен у логор “Силос”, а 6. фебруара 1993. године одведен је на присилни рад на планину Игман у надлежност Игманског диверзантског батаљона такозване Армије БиХ, односно јединице познатије под именом “Зулфикар”.

“По неком одабиру изведен је једне фебруарске ноћи и убијен батинама у бараци хотела Мразиште на очиглед затвореника Драгана Вуковића. У свирепом убиству Главаша учествовали су Неџад Хоџић, те Зукини војници Пиле, Мујо, Џеко и Kокић, а од жена су присуствовале Нада Томанић и Сабина Сирар”, наводе из Асоцијације.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com