Thu. Sep 28, 2023
ћирилица /latinica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu na RUR međunarodnoj listi univerziteta

Izvor: Filter

Univerzitet u Istočnom Sarajevu se prvi put našao na međunardnoj listi za rangiranje univerziteta Round University Ranking- RUR za 2023. godinu.

Riječ je o svjetskoj rang-listi koja mjeri uspješnost 1200 vodećih svjetskih univerziteta iz 85 zemalja, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu je zauzeo 1133 mjesto.

RUR vrši rangiranje univerziteta prema 20 indikatora raspoređenih u 4 ključne oblasti – nastava, istraživanje, internacionalna raznolikost i finansijska održivost.

Podaci i analitika RUR se prikljupaju od Clarivate analitičke kompanije, koji je nastala iz Thomson Reutersove korporacije, a koji su već odavno sinonim globalno relevantnih bibliometrijskih i analitičkih alata za vrednovanje produktivnosti istraživača.

Široka pokrivenost, kako geografski tako i vremenski, čini rangiranje RUR jedinstvenim alatom za izbor univerziteta za studiranje, kao i za poređenje visokoškolskih ustanova na globalnom nivou.

Na prva tri mjesta našli su se Harvard, Kalifornijski tehnološki institut i Stanford, a popis svih univerziteta se nalazi na linku https://roundranking.com/ranking/world-university-rankings.html#world-2023

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com