Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

Tešanović: Tema Jasenovca se ne izučava dovoljno

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu večeras je održan istorijski čas o temi “Jasenovac u kulturi sjećanja” istoričara Nevena Tešanovića, koji je istakao da je važno govoriti o ovoj temi, uz nadu da se nikada, nikome i nigdje ne ponovi takvo stradanje.
Tešanović je istakao da je na neki način simbolično da je predavanje organizovano baš danas kada se obilježava Sveti novomučenik Vukašin jasenovački i klepački, koji je mučeničkom smrću stradao u Jasenovcu.

“Njegova smrt je dokaz te monstruoznosti, na šta nas podsjeća Jasenovac”, istakao je Tešanović na istorijskom času, koji je održan u organizaciji Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

Tešanović, koji je profesor istorije u Osnovnoj školi “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini, istakao je da se tema Jasenovca, odnosno cijele Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ izučava u okviru Drugog svjetskog rata, ali, kako kaže, nedovoljno.

“Trebalo bi da se o tome više priča, ne samo u školi, nego i mimo okvira sistema obrazovanja. Na nama je da u društvu širimo sliku o tome, da poštujemo kulturu sjećanja. Ono što nismo naučili iz prošlosti, bićemo dužni da opet proživljavamo”, ukazao je Tešanović.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža Božidar Novaković istakao je da od osnivanja ove ustanove pridaju veliki značaj kulturi sjećanja, te da je ovo predavanje nastavak tih aktivnosti.

Novaković je napomenuo da su prošle godine, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtave Jasenovca uradili dokumentarni film o temi “Jasenovac – Aušvic Balkana”, prema knjizi profesora Gideona Grajfa.

On je još jednom istakao da se istorija čuva njegovanjem kulture sjećanja i podsjećanjem na stravične zločine koji su se desili u logoru Jasenovac.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com