Тешановић: Тема Јасеновца се не изучава довољно

Извор: Срна

У Источном Сарајеву вечерас је одржан историјски час о теми “Јасеновац у култури сјећања” историчара Невена Тешановића, који је истакао да је важно говорити о овој теми, уз наду да се никада, никоме и нигдје не понови такво страдање.
Тешановић је истакао да је на неки начин симболично да је предавање организовано баш данас када се обиљежава Свети новомученик Вукашин јасеновачки и клепачки, који је мученичком смрћу страдао у Јасеновцу.

“Његова смрт је доказ те монструозности, на шта нас подсјећа Јасеновац”, истакао је Тешановић на историјском часу, који је одржан у организацији Центра за културу и информисање Источна Илиџа.

Тешановић, који је професор историје у Основној школи “Kнез Иво од Семберије” у Бијељини, истакао је да се тема Јасеновца, односно цијеле Независне Државе Хрватске /НДХ/ изучава у оквиру Другог свјетског рата, али, како каже, недовољно.

“Требало би да се о томе више прича, не само у школи, него и мимо оквира система образовања. На нама је да у друштву ширимо слику о томе, да поштујемо културу сјећања. Оно што нисмо научили из прошлости, бићемо дужни да опет проживљавамо”, указао је Тешановић.

Директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа Божидар Новаковић истакао је да од оснивања ове установе придају велики значај култури сјећања, те да је ово предавање наставак тих активности.

Новаковић је напоменуо да су прошле године, поводом обиљежавања Дана сјећања на жртаве Јасеновца урадили документарни филм о теми “Јасеновац – Аушвиц Балкана”, према књизи професора Гидеона Грајфа.

Он је још једном истакао да се историја чува његовањем културе сјећања и подсјећањем на стравичне злочине који су се десили у логору Јасеновац.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com