Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Studenti iz Foče krenuli pod Ostrog sa molitvom za Magdalenu Vlaški

Izvor: Radio Foča/Igor Janković

Studenti Medicinskog i Bogoslovskog fakulteta iz Foče krenuli su jutros na molitveno pješačenje u manastir Ostrog, na pokolonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, a hodočašće ove godine ima i dobrotvorni karakter jer studenti istovremeno prikupljaju novčanu pomoć za liječenje djevojčice Magdalene Vlaški iz Trnova.

Nakon zajedničke molitve u Hramu Svetog Save, na put dug 144 kilometara krenuo je 61 hodočasnik, a planirano je da u manastir Ostrog stignu 11. maja u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog.

Hodočašće već tradicionalno, petu godinu, organizuje Studentski parlament Studentskog doma Foča, čiji predsjednik Siniša Stojkić ističe da ove godine polazi opet rekordan broj.

On je pozvao sve ljude dobre volje da učestvuju u dobrotvornoj akciji za Magdalenu.

„Oni mogu da uplate pomoć na žiro-račun, tako što će simbolično da otkupljuju naše korake“, naveo je Stojkić.

On je dodao da su među hodočasnicima studenti iz svih krajeva Srpske, iz Zvornika, Pala, Banjaluke, Dervente, Brčkog, Foče i drugih opština, a da su im se pridružili i Fočaci koji nisu studenti.

Nevesinjac Đorđe Vuković, student treće godine medicine, šestu godinu zaredom ide na poklonjenje Svetom Vasiliju.

„Iz mog rodnog Nevesinja išao sam tri godine, a ovo mi je treća godina iz Foče. Nadam se da ću ovako nastaviti, sve dok mognem da idem, svake godine se vratim nov čovjek, za jedan posto bolji, i nadam se da će tako da bude i ove godine“, rekao je Vuković.

Studenti su na put, koji će trajati četiri dana- sa prenoćištima u rafting kampu, manastiru Piva i parohijskom domu u Nikšiću, krenuli uz blagoslov starješine Hrama Sevtog Save Dušana Andrića.

„Odslužili smo molitvu i prizvali blagoslov Duha Svetog da siđe na naše hodočasnike, na njihov molitveni hod u slavu Božiju i slavu Svetog Vasilija. Iz godine u godinu broj hočasnika je sve veći, a mi u Foči imamo poseban blagoslov Svetog Vasilija Ostroškog, kome je posvećen naš Bogoslovski fakultet“, rekao je Andrić.

On je istakao da je Sveti Vasilije bio pravi dobri pastir koji svoj život polaže za ovce svoje i zato ga je Gospod i proslavio da njegove netruležne mošti mirotoče i iscjeljuju silom blagodati Duga Svetog.

„Našim hodočasnicima želimo da njihov hod bude blagosloven i da se još više osnaženi duhovno vrate sa molitvenog puta“, dodao je Andrić. 

Svi koji žele pomoći u ovoj akciji mogu to učiniti uplatom na račun u NLB banci 562 012 81683148 11, sa naznakom „humanitarno“, a primalac je Vladimir Vasić.

Magdaleni Vlaški, koja se nalazi na liječenju u Beogradu, dijagnostikovan je glioblastom, jedan od najtežih oblika tumora na mozgu.  Za nastavak liječenja u inostranstvu neophodno je prikupiti oko 300.000 evra.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com