Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Студенти из Фоче кренули под Острог са молитвом за Магдалену Влашки

Извор: Радио Фоча/Игор Јанковић

Студенти Медицинског и Богословског факултета из Фоче кренули су јутрос на молитвено пјешачење у манастир Острог, на поколоњење моштима Светог Василија Острошког, а ходочашће ове године има и добротворни карактер јер студенти истовремено прикупљају новчану помоћ за лијечење дјевојчице Магдалене Влашки из Трнова.

Након заједничке молитве у Храму Светог Саве, на пут дуг 144 километара кренуо је 61 ходочасник, а планирано је да у манастир Острог стигну 11. маја у навечерје празника Светог Василија Острошког.

Ходочашће већ традиционално, пету годину, организује Студентски парламент Студентског дома Фоча, чији предсједник Синиша Стојкић истиче да ове године полази опет рекордан број.

Он је позвао све људе добре воље да учествују у добротворној акцији за Магдалену.

„Они могу да уплате помоћ на жиро-рачун, тако што ће симболично да откупљују наше кораке“, навео је Стојкић.

Он је додао да су међу ходочасницима студенти из свих крајева Српске, из Зворника, Пала, Бањалуке, Дервенте, Брчког, Фоче и других општина, а да су им се придружили и Фочаци који нису студенти.

Невесињац Ђорђе Вуковић, студент треће године медицине, шесту годину заредом иде на поклоњење Светом Василију.

„Из мог родног Невесиња ишао сам три године, а ово ми је трећа година из Фоче. Надам се да ћу овако наставити, све док могнем да идем, сваке године се вратим нов човјек, за један посто бољи, и надам се да ће тако да буде и ове године“, рекао је Вуковић.

Студенти су на пут, који ће трајати четири дана- са преноћиштима у рафтинг кампу, манастиру Пива и парохијском дому у Никшићу, кренули уз благослов старјешине Храма Севтог Саве Душана Андрића.

„Одслужили смо молитву и призвали благослов Духа Светог да сиђе на наше ходочаснике, на њихов молитвени ход у славу Божију и славу Светог Василија. Из године у годину број хочасника је све већи, а ми у Фочи имамо посебан благослов Светог Василија Острошког, коме је посвећен наш Богословски факултет“, рекао је Андрић.

Он је истакао да је Свети Василије био прави добри пастир који свој живот полаже за овце своје и зато га је Господ и прославио да његове нетрулежне мошти мироточе и исцјељују силом благодати Дуга Светог.

„Нашим ходочасницима желимо да њихов ход буде благословен и да се још више оснажени духовно врате са молитвеног пута“, додао је Андрић. 

Сви који желе помоћи у овој акцији могу то учинити уплатом на рачун у НЛБ банци 562 012 81683148 11, са назнаком „хуманитарно“, а прималац је Владимир Васић.

Магдалени Влашки, која се налази на лијечењу у Београду, дијагностикован је глиобластом, један од најтежих облика тумора на мозгу.  За наставак лијечења у иностранству неопходно је прикупити око 300.000 евра.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com