Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Педијатар ендриколог од сада и у Болници “Србија”

Извор: Филтер

Др Наташа Голијанин, специјалиста педијатрије, завршила је супспецијализацију из области ендокринологије и почиње са прегледима дјеце у ендокринолошкој амбуланти Болнице “Србија”.

Руководство Болнице “Србија” препознало је проблем недостатка педијатра ендокринолога на подручју ове регије и упутило др Голијанин на супспецијализацију из ове области.

Др Голијанин каже да је ендокринологија грана медицине која се бави поремећајима у раду жлијезда са унутрашњим лучењем, као и њихових продуката хормона.

“Педијатар ендокринолог се бави дијагностиком и лијечењем специфичних поремећаја ендокриног система код дјеце и адолесцената, који укључују поремећаје раста, као што је низак раст, рани или касни пубертет, болести штитасте злијезде, поремећаји параштитастих жлијезда, проблем са хипофизом, надбубрежном жлијездом или полним жлијездама, дијабетес, низак ниво шецера у крви, гојазност”, објаснила је др Голијанин.

Она наводи да је на подручју Сарајевско-романијске регије, протеклих година, дошло до повећања броја дјеце обољеле од дијабетеса.

“Дијабетес је специфична болест и захтјева редовне контроле, посебне третмане и поступке. До сада су пацијенти морали одлазити у Бања Луку на прегледе и сматрам да је велико олакшање и за родитеље и дјецу што су сада прегледи доступни и у нашој установи”, закључила је др Голијанин.

Др Голијанин рођена је 26. јуна 1978. године у Сарајеву гдје је завршила основну и Средњу медицинску школу. Медицински факултет у Фочи- Универзитет у Источном Сарајеву завршила је 2005. године, након чега почиње волонтирати у Kлиничком центру Источно Сарајево, на Одјељењу интерне медицине – Одсјек кардиологије до 2007. године када добија запослење.

У сталном радном односу у Болници “Србија” је од 2009. године када је добила и специјализацију из педијатрије. Специјалистички стаж је завршила у Универзитетској дечијој клиници Тиршова у Београду, а специјалистички испит из педијатрије положила је 2015. године на Медицинском факултету у Фочи- Универзитет у Источном Сарајеву. Похађала је курс из ултразвучне дијагностике у педијатрији.

Ужу специјализацију из ендокринологије, завршила је на Универзитетској дечијој клиници Тиршова, Институту за мајку и дете и Kлиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма у Београду.

Испит из уже специјализације положила је на Медицинском факултету- Универзитету у Београду 2023. године.

Завршила је едукацију за ултразвучну дијагностику болести штитасте жлијезде.

Члан је друштва доктора медицине, као и Удружења педијатара Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com