Mon. Jun 5, 2023
ћирилица /latinica

Otkupljen pečat velikog župana Stefana Nemanje

Izvor: Srna

Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjić, otkupljen je za Istorijski muzej Srbije, saopšteno je iz tog muzeja.

Pečat potiče iz druge polovine 12. vijeka.

Otkupljen je od aukcijske kuće “Artemide aste” iz San Marina.

Istorijski muzej Srbije će u narednom periodu, nakon što pečat bude donesen u Srbiju, održati konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti ovaj značajan kulturno-istorijski predmet i upoznati javnost sa detaljima njegovog otkupa, zaključeno je u saopštenju.

Pečat velikog župana Stefana Nemanje, koji potiče iz 12. vijeka, bio je stavljen na prodaju na sajtu aukcijske kuće “Artemide aste”. Pečat je napravljen od olova, težak skoro 21 gram, a prečnika je 35 milimetara.

Na aversu pečata je prvomučenik Sveti Stefan, zaštitnik dinastije Nemanjić. On je obučen u odijelo đakona, stoji i u rukama drži darohranilicu i kandilo.

Na reversu pečata nalazi se natpis na grčkom jeziku koji u prevodu na srpski glasi: “Pečat Stefana velikog župana Nemanje”.

Pečat potiče iz druge polovine 12. vijeka, odnosno najranije iz 1166. godine kada je Nemanja postao veliki župan.

Pečati srpskih srednjovijekovnih vladara su veoma rijetki i predstavljaju pravo kulturno-istorijsko bogatstvo.

Dva pečata Stefana Nemanje čuvaju se u Narodnom muzeju Srbije, a jedan u Ermitažu u Sankt Peterburgu.

Istoričari Petar Nešić rekao je ranije da je jednog jutra, dok je pretraživao strane aukcijske kuće da vidi šta se pojavljuje od srpskih predmeta, naišao na ovaj pečat.

“Odmah sam kontaktirao jednog kolegu i utvrdili smo da se najverovatnije radi o autentičnom pečatu. Nakon toga smo obavestili nadležne institucije Istorijski muzej i Ministarstvo kulture Srbije kako bi učestvovali u tome”, rekao je Nešić. 

Filter 2019