Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Откупљен печат великог жупана Стефана Немање

Извор: Срна

Оловни печат великог жупана Стефана Немање, родоначелника династије Немањић, откупљен је за Историјски музеј Србије, саопштено је из тог музеја.

Печат потиче из друге половине 12. вијека.

Откупљен је од аукцијске куће “Артемиде асте” из Сан Марина.

Историјски музеј Србије ће у наредном периоду, након што печат буде донесен у Србију, одржати конференцију за новинаре на којој ће представити овај значајан културно-историјски предмет и упознати јавност са детаљима његовог откупа, закључено је у саопштењу.

Печат великог жупана Стефана Немање, који потиче из 12. вијека, био је стављен на продају на сајту аукцијске куће “Артемиде асте”. Печат је направљен од олова, тежак скоро 21 грам, а пречника је 35 милиметара.

На аверсу печата је првомученик Свети Стефан, заштитник династије Немањић. Он је обучен у одијело ђакона, стоји и у рукама држи дарохранилицу и кандило.

На реверсу печата налази се натпис на грчком језику који у преводу на српски гласи: “Печат Стефана великог жупана Немање”.

Печат потиче из друге половине 12. вијека, односно најраније из 1166. године када је Немања постао велики жупан.

Печати српских средњовијековних владара су веома ријетки и представљају право културно-историјско богатство.

Два печата Стефана Немање чувају се у Народном музеју Србије, а један у Ермитажу у Санкт Петербургу.

Историчари Петар Нешић рекао је раније да је једног јутра, док је претраживао стране аукцијске куће да види шта се појављује од српских предмета, наишао на овај печат.

“Одмах сам контактирао једног колегу и утврдили смо да се највероватније ради о аутентичном печату. Након тога смо обавестили надлежне институције Историјски музеј и Министарство културе Србије како би учествовали у томе”, рекао је Нешић. 

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com