Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /латиница

У једном предузећу је радник а у другом директор

Аутор: Филтер/Мира Костовић

Прије скоро четири године у Источној Илиџи је основано ЈКП “Топлане”. За в.д. директора тада је именован Драган Јанковић, радник ЈП “Топлане – ИНС”. То је предузеће у сусједној општини које постоји од 1998. године.

Ова два предузећа имају потпуно различите начине снабдијевања корисника, али још увијек дијеле радника/директора.

Драган Јанковић је стално запослен на мјесту технолога у ЈП “Топлане – ИНС” Источно Ново Сарајево. У исто вријеме је и в.д. директора у ЈКП “Топлане” Источна Илиџа и то волонтерски.

За посао са пуним радним временом у “Топланама” Источно Ново Сарајево прима плату, док у предузећу у Источној Илиџи ради волонтерски и то након радног времена.

На једној од сједница Скупштине општине Источна Илиџа чуло се одборничко питање о Јанковићевом статусу – зашто ради у два предузећа и је ли Источној Илиџи потребан директор “Топлана” са пуним радним временом, који би се посветио само том послу.

Контактирали смо Јанковића, али и његовог директора у Топланама Источно Ново Сарајево Дејана Берјана, као и начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића.

Радник па директор, сада и радник и директор

Прича почиње прије скоро четири године, 30. маја 2019., када је Драган Јанковић именован за в.д директора ЈКП “Топлане” Источна Илиџа. Као и данас, и тада је радио на радном мјесту технолога у ЈП “Топлане – ИНС” Источно Ново Сарајево.

У Топланама у Источном Новом Сарајеву запослен је од септембра 1998. године и до августа 2002. био је руководилац производње и одржавања машинских и електроинсталација.

У периоду од септембра 2007. до краја 2017. био је директор  „Топлана – ИНС“.

С обзиром на то да се не суочавамо свакодневно са примјерима попут овог, да радник једног предузећа буде директор у другом, питали смо га да нам појасни своје обавезе у оба предузећа.

“У ЈП „Топлане – ИНС” а.д. тренутно сам распоређен на радно мјесто технолога и у складу са радним мјестом обављам своје радне задатке, а у ЈКП „ ТОПЛАНЕ“ д.о.о. Источна Илиџа именован сам за вршиоца дужности директора. Послове вршиоца дужности директора обављам послије радног времена у „Топланама“ Источно Ново Сарајево”, одговара Јанковић.

Божовић: Тренутни обим рада Топлана довољан за једног запосленог

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, у изјави за портал Филтер, каже да је у “Топланама” тренутно запослен један радник, а да ће директор имати стално запослење са пуним радним временом када се прошири обим рада предузећа.

“Тренутно радимо на преузимању нових кондезацијских гасних котловница, што ће проширити обим рада предузећа. Тада ћемо имати потребу за сталним запослењем директора јер ће обим рада бити такав да ће захтијевати његов ангажман у пуном радном времену”, наводи Божовић.

Берјан: Законски могуће али је питање личне посвећености послу

Директор ЈП “Топлане – ИНС” Дејан Берјан, упитан за коментар, каже да је законски могуће то да радник његовог предузећа буде в.д. директора другог предузећа.

Питали смо га и колико се, по његовом мишљењу, један радник може посветити обављању различитих послова у два предузећа.

“Јанковић je запослен као технолог у ЈКП “Топлане – ИНС” и закон му дозвољава да буде директор/волонтер у другом предузећу. С друге стране и мени се, наравно, намеће питање колико се он може посветити обављању свих радних задатака у два различита предузећа и шта му је приоритет. Одговор Вам само он може дати”, каже Берјан.

Јанковић: На оба радна мјеста задатке обављам професионално

Упитан колико радом на оба мјеста може бити посвећен и једном и другом послу, Јанковић каже да на оба мјеста задатке обавља професионално.

“Оба посла су везана за производњу и испоруку топлотне енергије. С обзиром на дугогодишње искуство и до сада постигнуте резултате у струци, радне задатке обављам професионално на оба радна мјеста”, каже Јанковић.

Има, додаје, намјеру да буде само директор у предузећу у Источној Илиџи, али када се за то стекну услови и прошири обим рада.

“Мој статус в.д. директора предузећа је у функцији стручне помоћи Општини Источна Илиџа код формирања овог комуналног предузећа, с обзиром на моје искуство и успјешно руковођење комуналним предузећем „Топлане – ИНС” а.д. у општини Источно Ново Сарајево у периоду од 2007. до 2017. године. Предходни перид је протекао на пословима регистрације предузећа, изради аката за рад предузећа, опремању канцеларијског простора. ЈКП “Топлане” д.о.о. Источна Илиџа је преузела на кориштење двије кондезацијске котловнице (планира се да до краја 2023.године преузму на кориштење још двије) и вршења испоруке топлотне енергије. Као што Вам је познато на подручју Општине Источна Илиџа је интезивна градња стамбено-пословних објеката, а у плану је изградња и нових објеката па стога у предузећу  планирамо и могућност преузимања нових кондезацијских гасних котловница”, каже Јанковић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com