Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

U jednom preduzeću je radnik a u drugom direktor

Autor: Filter/Mira Kostović

Prije skoro četiri godine u Istočnoj Ilidži je osnovano JKP “Toplane”. Za v.d. direktora tada je imenovan Dragan Janković, radnik JP “Toplane – INS”. To je preduzeće u susjednoj opštini koje postoji od 1998. godine.

Ova dva preduzeća imaju potpuno različite načine snabdijevanja korisnika, ali još uvijek dijele radnika/direktora.

Dragan Janković je stalno zaposlen na mjestu tehnologa u JP “Toplane – INS” Istočno Novo Sarajevo. U isto vrijeme je i v.d. direktora u JKP “Toplane” Istočna Ilidža i to volonterski.

Za posao sa punim radnim vremenom u “Toplanama” Istočno Novo Sarajevo prima platu, dok u preduzeću u Istočnoj Ilidži radi volonterski i to nakon radnog vremena.

Na jednoj od sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža čulo se odborničko pitanje o Jankovićevom statusu – zašto radi u dva preduzeća i je li Istočnoj Ilidži potreban direktor “Toplana” sa punim radnim vremenom, koji bi se posvetio samo tom poslu.

Kontaktirali smo Jankovića, ali i njegovog direktora u Toplanama Istočno Novo Sarajevo Dejana Berjana, kao i načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića.

Radnik pa direktor, sada i radnik i direktor

Priča počinje prije skoro četiri godine, 30. maja 2019., kada je Dragan Janković imenovan za v.d direktora JKP “Toplane” Istočna Ilidža. Kao i danas, i tada je radio na radnom mjestu tehnologa u JP “Toplane – INS” Istočno Novo Sarajevo.

U Toplanama u Istočnom Novom Sarajevu zaposlen je od septembra 1998. godine i do avgusta 2002. bio je rukovodilac proizvodnje i održavanja mašinskih i elektroinstalacija.

U periodu od septembra 2007. do kraja 2017. bio je direktor  „Toplana – INS“.

S obzirom na to da se ne suočavamo svakodnevno sa primjerima poput ovog, da radnik jednog preduzeća bude direktor u drugom, pitali smo ga da nam pojasni svoje obaveze u oba preduzeća.

“U JP „Toplane – INS” a.d. trenutno sam raspoređen na radno mjesto tehnologa i u skladu sa radnim mjestom obavljam svoje radne zadatke, a u JKP „ TOPLANE“ d.o.o. Istočna Ilidža imenovan sam za vršioca dužnosti direktora. Poslove vršioca dužnosti direktora obavljam poslije radnog vremena u „Toplanama“ Istočno Novo Sarajevo”, odgovara Janković.

Božović: Trenutni obim rada Toplana dovoljan za jednog zaposlenog

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, u izjavi za portal Filter, kaže da je u “Toplanama” trenutno zaposlen jedan radnik, a da će direktor imati stalno zaposlenje sa punim radnim vremenom kada se proširi obim rada preduzeća.

“Trenutno radimo na preuzimanju novih kondezacijskih gasnih kotlovnica, što će proširiti obim rada preduzeća. Tada ćemo imati potrebu za stalnim zaposlenjem direktora jer će obim rada biti takav da će zahtijevati njegov angažman u punom radnom vremenu”, navodi Božović.

Berjan: Zakonski moguće ali je pitanje lične posvećenosti poslu

Direktor JP “Toplane – INS” Dejan Berjan, upitan za komentar, kaže da je zakonski moguće to da radnik njegovog preduzeća bude v.d. direktora drugog preduzeća.

Pitali smo ga i koliko se, po njegovom mišljenju, jedan radnik može posvetiti obavljanju različitih poslova u dva preduzeća.

“Janković je zaposlen kao tehnolog u JKP “Toplane – INS” i zakon mu dozvoljava da bude direktor/volonter u drugom preduzeću. S druge strane i meni se, naravno, nameće pitanje koliko se on može posvetiti obavljanju svih radnih zadataka u dva različita preduzeća i šta mu je prioritet. Odgovor Vam samo on može dati”, kaže Berjan.

Janković: Na oba radna mjesta zadatke obavljam profesionalno

Upitan koliko radom na oba mjesta može biti posvećen i jednom i drugom poslu, Janković kaže da na oba mjesta zadatke obavlja profesionalno.

“Oba posla su vezana za proizvodnju i isporuku toplotne energije. S obzirom na dugogodišnje iskustvo i do sada postignute rezultate u struci, radne zadatke obavljam profesionalno na oba radna mjesta”, kaže Janković.

Ima, dodaje, namjeru da bude samo direktor u preduzeću u Istočnoj Ilidži, ali kada se za to steknu uslovi i proširi obim rada.

“Moj status v.d. direktora preduzeća je u funkciji stručne pomoći Opštini Istočna Ilidža kod formiranja ovog komunalnog preduzeća, s obzirom na moje iskustvo i uspješno rukovođenje komunalnim preduzećem „Toplane – INS” a.d. u opštini Istočno Novo Sarajevo u periodu od 2007. do 2017. godine. Predhodni perid je protekao na poslovima registracije preduzeća, izradi akata za rad preduzeća, opremanju kancelarijskog prostora. JKP “Toplane” d.o.o. Istočna Ilidža je preuzela na korištenje dvije kondezacijske kotlovnice (planira se da do kraja 2023.godine preuzmu na korištenje još dvije) i vršenja isporuke toplotne energije. Kao što Vam je poznato na području Opštine Istočna Ilidža je intezivna gradnja stambeno-poslovnih objekata, a u planu je izgradnja i novih objekata pa stoga u preduzeću  planiramo i mogućnost preuzimanja novih kondezacijskih gasnih kotlovnica”, kaže Janković.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com