Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Ove godine završetak izgradnje objekta Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu

Foto: Filter

Izvor: Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je danas da bi ove godine trebalo da bude završena izgradnja objekta Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu.

“To je od značaja, ne samo za Istočno Sarajevo, nego i za Republiku Srpsku, a ima i regionalni značaj”, izjavila je Stojičićeva novinarima u Istočnom Sarajevu, nakon razgovora sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem, načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanom Katićem i direktorom Narodnog pozorišta Aleksandrom Damjanović.

Ona je navela da su planovi da pozorište bude završeno polovinom godine, ali da sve zavisi od radova, jer je moguće određeno prolongiranje rokova.

Stojičićeva je navela da je Vlada Republike Srpske bila partner i u samom procesu gradnje ovog objekta i da će Narodno pozorište sigurno dodatno obogatiti kulturnu, već dobro postavljenu, scenu u ovoj regiji.

Foto: Filter

Damjanovićeva je istakla da je ovaj objekat veoma zahtjevan u smislu građevinskih radova, audio i video sistema što je, kaže, i najveći problem u ovom momentu.

“Iskreno se nadam da će izvođači radova to da prevaziđu na kavlitetan način i da ćemo dobiti objekat koji će u potpunosti odgovoriti svim zahtjevima”, istakla je Damjanovićeva.

Ona je navela da je ovo bila prilika da se razgovara o načinu funkcionisanja Narodnog pozorišta, finansijskoj konstrukciji i dodala da će uskoro izaći u javnost sa planom aktivnosti i programom rada predviđenim u narednom periodu.

Ćosić je rekao da je veoma bitno da je postignuta opšta saglasnost o značaju i važnosti funkcionisanja pozorišta u Istočnom Sarajevu, za čije osnivanje je zahvalio Vladi Republike Srpske.

On je uvjeren da će opština Istočno Novo Sarajevo, na čijem području je pozorište, odgovoriti zadatku u dijelu infrastrukturnih pretpostavki koje bi trebalo da budu ispunjene.

Foto: Filter

Ćosić je dodao da je upoznao ministarku i o drugim projektima iz oblasti kulture i obrazovanja koji su bitni za ovaj grad, te ocijenio da će u narednim godinama završiti Muzej stvaranja Republike Srpske na Palama, kao i da će se naći prostor da se završi objekat Kinoteke i Narodne biblioteke u Palama.

“Kanidovali smo jako izazovan projekat i o kojem ćemo tek razgovarati je izgradnja srednje škole za djecu sa poteškoćama u razvoju koja bi funkcionisala na regionalnom principu, a čiji bi osnivač bila Vlada Republike Srpske”, istakao je Ćosić, ukazavši da bez podrške resornog ministarstva i Vlade ne može da se funkcioniše i da vjeruje u nastavak saradnje.

Katić je rekao da se pripremaju i za radove na vanjskom uređenju, pored unutrašnjih radova, a da se sa direktorom ustanove radi na pripremi onoga što slijedi nakon otvaranja.

Ovo je bila prilika, dodao je, da upoznaju ministarku o projektu izgradnje dječijeg obdaništa i osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu za čiju izgradnju imaju podršku Vlade Srpske, koja je obezbijedili 4,5 miliona KM.

“Trebalo bi veoma brzo da uvedemo izvođače radova i naš plan je da do početka sljedeće školske godine u potpunosti završimo osnovnu školu, koja je jedna od najvećih potreba stanovnika”, istakao je Katić.

On je dodao da je cilj opštinskog rukovodstva da do početka sljedeće godine bude završeno i novo obdanište, te istakao dobru saradnju opštine sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Vladom Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com