Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /латиница

Ове године завршетак изградње објекта Народног позоришта у Источном Сарајеву

Фото: Филтер

Извор: Срна

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је данас да би ове године требало да буде завршена изградња објекта Народног позоришта у Источном Сарајеву.

“То је од значаја, не само за Источно Сарајево, него и за Републику Српску, а има и регионални значај”, изјавила је Стојичићева новинарима у Источном Сарајеву, након разговора са градоначелником Љубишом Ћосићем, начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Kатићем и директором Народног позоришта Александром Дамјановић.

Она је навела да су планови да позориште буде завршено половином године, али да све зависи од радова, јер је могуће одређено пролонгирање рокова.

Стојичићева је навела да је Влада Републике Српске била партнер и у самом процесу градње овог објекта и да ће Народно позориште сигурно додатно обогатити културну, већ добро постављену, сцену у овој регији.

Фото: Филтер

Дамјановићева је истакла да је овај објекат веома захтјеван у смислу грађевинских радова, аудио и видео система што је, каже, и највећи проблем у овом моменту.

“Искрено се надам да ће извођачи радова то да превазиђу на кавлитетан начин и да ћемо добити објекат који ће у потпуности одговорити свим захтјевима”, истакла је Дамјановићева.

Она је навела да је ово била прилика да се разговара о начину функционисања Народног позоришта, финансијској конструкцији и додала да ће ускоро изаћи у јавност са планом активности и програмом рада предвиђеним у наредном периоду.

Ћосић је рекао да је веома битно да је постигнута општа сагласност о значају и важности функционисања позоришта у Источном Сарајеву, за чије оснивање је захвалио Влади Републике Српске.

Он је увјерен да ће општина Источно Ново Сарајево, на чијем подручју је позориште, одговорити задатку у дијелу инфраструктурних претпоставки које би требало да буду испуњене.

Фото: Филтер

Ћосић је додао да је упознао министарку и о другим пројектима из области културе и образовања који су битни за овај град, те оцијенио да ће у наредним годинама завршити Музеј стварања Републике Српске на Палама, као и да ће се наћи простор да се заврши објекат Kинотеке и Народне библиотеке у Палама.

“Kанидовали смо јако изазован пројекат и о којем ћемо тек разговарати је изградња средње школе за дјецу са потешкоћама у развоју која би функционисала на регионалном принципу, а чији би оснивач била Влада Републике Српске”, истакао је Ћосић, указавши да без подршке ресорног министарства и Владе не може да се функционише и да вјерује у наставак сарадње.

Kатић је рекао да се припремају и за радове на вањском уређењу, поред унутрашњих радова, а да се са директором установе ради на припреми онога што слиједи након отварања.

Ово је била прилика, додао је, да упознају министарку о пројекту изградње дјечијег обданишта и основне школе у Источном Новом Сарајеву за чију изградњу имају подршку Владе Српске, која је обезбиједили 4,5 милиона KМ.

“Требало би веома брзо да уведемо извођаче радова и наш план је да до почетка сљедеће школске године у потпуности завршимо основну школу, која је једна од највећих потреба становника”, истакао је Kатић.

Он је додао да је циљ општинског руководства да до почетка сљедеће године буде завршено и ново обданиште, те истакао добру сарадњу општине са Министарством просвјете и културе и Владом Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com