Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Dodik: Srpska će tražiti svoje mjesto u novim geopolitičkim odnosima

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas pred početak tribine “Geopolitičke transformacije i Republika Srpska” u Banjaluci da svijet više nije kao što je bio prije deset godina jer je na sceni nova preraspodjela moći i da u tome Srpska mora tražiti svoje mjesto.

“Privilegija je dobiti mišljenje stručnjaka. Danas znamo da svijet ne izgleda kao prije deset godina. Izazov je promišljati gdje će se kretati Republika Srpska”, rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska trajno nezadovoljna činjenicom da se mijenjao Dejtonski sporazum koji je urušen od SAD, Velike Britanije i EU.

“Taj sporazum je predvidio da samo strane, Republika Srpska i Federacija, mogu mijenjati politički sistem, a to su radili drugi sa sudijama Ustavnog suda”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je u ovom vremenu logično postavljati pitanja kako i gdje se kretati i dodao da nije volja Srpske da ostane tamo gdje se nameće bespogovorna volja i ponašanje kako drugi priželjkuju.

“Ovo Republika Srpska mora razumjeti i drago mi je što ću imati priliku da čujem mišljenja na današnjoj tribini”, naveo je Dodik.

Na današnjoj tribini, između ostalog, govorili su profesor iz oblasti geopolitike iz Francuske Pjer Emanuel Toman, profesor iz oblasti medija, etike i tehnologije u Japanu Peter Mantelo, profesor filozofije u Sank Peterburgu u Rusiji Aleksander Lvov, profesor engleskog jezika i prevođenja u Italiji Daglas Mark Ponton, kao i profesor Bogdana Koljević Grifit, autor nekoliko knjiga na temu geopolitičkih odnosa.

Skup, na kojem su prisustvovali brojni učesnici i gosti iz zemlje, regiona i svijeta, održao se u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Organizator tribine “Geopolitičke transFormacije i Republika Srpska” je JU Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com