Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Додик: Српска ће тражити своје мјесто у новим геополитичким односима

Извор: Срна

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас пред почетак трибине “Геополитичке трансформације и Република Српска” у Бањалуци да свијет више није као што је био прије десет година јер је на сцени нова прерасподјела моћи и да у томе Српска мора тражити своје мјесто.

“Привилегија је добити мишљење стручњака. Данас знамо да свијет не изгледа као прије десет година. Изазов је промишљати гдје ће се кретати Република Српска”, рекао је Додик.

Он је истакао да је Република Српска трајно незадовољна чињеницом да се мијењао Дејтонски споразум који је урушен од САД, Велике Британије и ЕУ.

“Тај споразум је предвидио да само стране, Република Српска и Федерација, могу мијењати политички систем, а то су радили други са судијама Уставног суда”, истакао је Додик.

Предсједник Републике Српске је нагласио да је у овом времену логично постављати питања како и гдје се кретати и додао да није воља Српске да остане тамо гдје се намеће беспоговорна воља и понашање како други прижељкују.

“Ово Република Српска мора разумјети и драго ми је што ћу имати прилику да чујем мишљења на данашњој трибини”, навео је Додик.

На данашњој трибини, између осталог, говорили су професор из области геополитике из Француске Пјер Емануел Томан, професор из области медија, етике и технологије у Јапану Петер Мантело, професор филозофије у Санк Петербургу у Русији Александер Лвов, професор енглеског језика и превођења у Италији Даглас Марк Понтон, као и професор Богдана Kољевић Грифит, аутор неколико књига на тему геополитичких односа.

Скуп, на којем су присуствовали бројни учесници и гости из земље, региона и свијета, одржао се у Академији наука и умјетности Републике Српске.

Организатор трибине “Геополитичке трансФормације и Република Српска” је ЈУ Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com