Sat. Jun 3, 2023
ћирилица /latinica

Konferencija o ženskom preduzetništvu okupila učesnice iz Srpske i Srbije

Izvor: Srna/Filter

Izvršni direktor Udruženja građana “Ženski interaktivni ruralni centar” /ŽIR/ iz Istočnog Sarajeva Milena Regoje izjavila je na Jahorini da je cilj konferencije o unapređenju ženskog preduzetništva da se žene preduzetnice međunarodno umreže i uvežu i na najbolji način predstave rukotvorine i stare zanate.
“Takođe, ovo je prilika i da se kreiraju zajednički programi i projekti kako bi nastavili saradnju i poboljšali rad preduzetnica u našim lokalnim zajednicama”, izjavila je Regojeva novinarima prije početka konferencije o unapređenju ženskog preduzetništva koja se održaava na Jahorini, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske. Održavanje konferencije podržali su i Grad Istočno Sarajevo i Opština Istočna Ilidža.

Regojeva je dodala da na konferenciji o unapređenju ženskog preduzetništva učestvuje oko 100 preduzetnica, od kojih je i oko 30 preduzetnica iz Srbije, odnosno iz Beograda, Čačka i Kraljeva, te saradničke organizacije – Udruženje poslovnih žena iz Niša i Muzeja na otvorenom “Staro selo” Sirogojno sa Zlatibora.

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Rajko Lajić smatra da su preduzetnice koje se bave promocijom rukotvorina i starih zanata značajan dio privrede i da je njihove djelovanje mjerljivo i značajno.

On je istakao da je Ministarstvo prepoznalo rad Udruženja građana “ŽIR” iz Istočnog Sarajeva, koje je organizator konferencije, te podržalo aktivnosti s ciljem promocije preduzetnika koji se bave rukotvorinama i starim zanatima.

Iva Vuksanović iz Privredne komore Srbije istakla je da oni podržavaju rast i razvoj ženskog preduzetništva kako u zemlji, tako i regionu, organizujući stručne edukacije, seminare, te omogućavaju preduzetnicama susret sa velikim trgovinskim lancima i kompanijama.

“Privredna komora Srbije se trudi i da promoviše uspješne žene privrednice u raznim sektorima industrije”, istakla je Vuksanovićeva.

Prema njenim riječima, najveći broj preduzetnica posluje u sektoru uslužne djelatnosti u Srbiji, a uglavnom su mikro preduzeća i fokusirani su na lokalno tržište.

Direktor Muzeja na otvorenom “Staro selo” Sirogojno sa Zlatibora Svetlana Ćaldović Šijaković istakla je da je kod ženskog preduzetništva važna upornost, ističući da pojedinac “vuče” priču od koje sve počinje, uz određenu podršku.

Ona je napomenula da je “Staro selo” Sirogojno sa Zlatibora jedini muzej na otvorenom u Srbiji, a predstavlja rezultat rada pletilja, napominjući da su oni najpoznatiji po džemperu Sirogojno.

“Treba biti vizionar, imati viziju šta zapravo hoćete i šta je cilj, a onda biti i uporan da bi se on i ostvario. Sirogojno traje više od 50 godina, a govorim u ime ustanove kulture koja baštini kulturno nasleđe i koja je dobila svoje mesto u novom zakonu o kulturnim dobrima u Srbiji”, istakla je Šijakovićeva.

Milena Anđelić iz Vinarije “Anđelić” iz Trebinja ističe da je ovakav vid druženja jako bitan, smatrajući da žene imaju važno mjesto u zemlji, te da ima dosta projekata u vezi sa ženskim preduzetništvom.

“Ovakvo umrežavanje žena i razmjena iskustava i poslovnih rješenja je veoma značajno”, istakla je Anđelićeva.

Marija Vesković iz regionalne privredne komore rasinskog upravnog okruga – Kruševac ističe da pet preduzetnica sa ovog okruga učestvuje na konferenciji, dodajući da su saradnju sa “Žir“-om započeli prošle godine.

“Smatram da smo mi žene sposobne i potrebno je da se držimo sve zajedno, a moramo da buduemo istrajne i samo tako možemo ostvariti ciljeve”, navela je Veskovićeva.

Među učesnicima konferencije su predstavnici udruženja žena iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i samostalne preduzetnice iz svih krajeva BiH.

Nakon današnje konferencije, sutra će biti održan i Sajam ženskog preduzetništva na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu. Sajam počinje u 13.00 časova.

Filter 2019