Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Конференција о женском предузетништву окупила учеснице из Српске и Србије

Извор: Срна/Филтер

Извршни директор Удружења грађана “Женски интерактивни рурални центар” /ЖИР/ из Источног Сарајева Милена Регоје изјавила је на Јахорини да је циљ конференције о унапређењу женског предузетништва да се жене предузетнице међународно умреже и увежу и на најбољи начин представе рукотворине и старе занате.
“Такође, ово је прилика и да се креирају заједнички програми и пројекти како би наставили сарадњу и побољшали рад предузетница у нашим локалним заједницама”, изјавила је Регојева новинарима прије почетка конференције о унапређењу женског предузетништва која се одржаава на Јахорини, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства привреде и предузетништва Српске. Одржавање конференције подржали су и Град Источно Сарајево и Општина Источна Илиџа.

Регојева је додала да на конференцији о унапређењу женског предузетништва учествује око 100 предузетница, од којих је и око 30 предузетница из Србије, односно из Београда, Чачка и Kраљева, те сарадничке организације – Удружење пословних жена из Ниша и Музеја на отвореном “Старо село” Сирогојно са Златибора.

Помоћник министра привреде и предузетништва Републике Српске Рајко Лајић сматра да су предузетнице које се баве промоцијом рукотворина и старих заната значајан дио привреде и да је њихове дјеловање мјерљиво и значајно.

Он је истакао да је Министарство препознало рад Удружења грађана “ЖИР” из Источног Сарајева, које је организатор конференције, те подржало активности с циљем промоције предузетника који се баве рукотворинама и старим занатима.

Ива Вуксановић из Привредне коморе Србије истакла је да они подржавају раст и развој женског предузетништва како у земљи, тако и региону, организујући стручне едукације, семинаре, те омогућавају предузетницама сусрет са великим трговинским ланцима и компанијама.

“Привредна комора Србије се труди и да промовише успјешне жене привреднице у разним секторима индустрије”, истакла је Вуксановићева.

Према њеним ријечима, највећи број предузетница послује у сектору услужне дјелатности у Србији, а углавном су микро предузећа и фокусирани су на локално тржиште.

Директор Музеја на отвореном “Старо село” Сирогојно са Златибора Светлана Ћалдовић Шијаковић истакла је да је код женског предузетништва важна упорност, истичући да појединац “вуче” причу од које све почиње, уз одређену подршку.

Она је напоменула да је “Старо село” Сирогојно са Златибора једини музеј на отвореном у Србији, а представља резултат рада плетиља, напомињући да су они најпознатији по џемперу Сирогојно.

“Треба бити визионар, имати визију шта заправо хоћете и шта је циљ, а онда бити и упоран да би се он и остварио. Сирогојно траје више од 50 година, а говорим у име установе културе која баштини културно наслеђе и која је добила своје место у новом закону о културним добрима у Србији”, истакла је Шијаковићева.

Милена Анђелић из Винарије “Анђелић” из Требиња истиче да је овакав вид дружења јако битан, сматрајући да жене имају важно мјесто у земљи, те да има доста пројеката у вези са женским предузетништвом.

“Овакво умрежавање жена и размјена искустава и пословних рјешења је веома значајно”, истакла је Анђелићева.

Марија Весковић из регионалне привредне коморе расинског управног округа – Kрушевац истиче да пет предузетница са овог округа учествује на конференцији, додајући да су сарадњу са “Жир“-ом започели прошле године.

“Сматрам да смо ми жене способне и потребно је да се држимо све заједно, а морамо да будуемо истрајне и само тако можемо остварити циљеве”, навела је Весковићева.

Међу учесницима конференције су представници удружења жена из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и самосталне предузетнице из свих крајева БиХ.

Након данашње конференције, сутра ће бити одржан и Сајам женског предузетништва на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву. Сајам почиње у 13.00 часова.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com