Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Izložba ručnih radova „Čarolija niti“ od 20. marta u Matičnoj biblioteci

Izvor: Filter

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje izložbu ručnih radova “Čarolija niti”, ove godine pod naslovom „Predem tanko pa se čini malko“.

Izložba počinje u ponedjeljak, 20. marta i trajaće do srijede, 22. marta, a održaće se u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Izložba „Čarolija niti“, 16. po redu, je kulturno-edukativna manifestacija i ove godine okupiće ljubitelje narodne kulture i umjetnosti, izlagače i takmičare u tradicionalnom prenošenju saznanja i umijeća, predstavljanju starih tehnika ručnog rada, narodne usmene predaje i drugog nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Tematski zadatak ove godine je tradicionalna obrada-predenje vune i beće organizovano takmičenje u predenju vune na preslici i vretenu.

U ponedjeljak, 20. marta u 10.00 časova planirana je postavka štandova i izloga prema slobodnom izboru, namjeni i sopstvenoj kreativnosti ili tematskom zadatku, a u 12.00 časova zvanično otvaranje izložbe.

U utorak, u periodu od 12.30 do 14.30. časova održaće se takmičarski dio programa, predenje vune na preslici i vretenu, a izložba će biti otvorena od 9.00 do 19.00 časova.

Za srijedu 22. marta od 12.00 časova planiran je muzičko scenski program, dodjela nagrada i priznanja, zatvaranje manifestacije, kao i koktel za učesnike.

Takmičarke/prelje koje budu učestvovale u takmičenju treba da imaju svoju preslicu vunu i vreteno. Vrednovaće se najbolje izvedena tanka nit i količina namotane pređe na vretenu u vremenu od dva sata, u opuštenoj i zabavnoj atmosferi.

Od takmičarki se očekuje da se predstave i u usmenoj predaji – kraći prikaz iz svoga ličnog iskustva i sjećanja (značaj ručnog rada nekada, tradicionalno prenošenje, uloga prelje u kućnoj i široj zajednici, statusni simbol i narodna vjerovanja za preslicu, prelju, bojenje, obrada i prerada vune i drugi zanimljivi podaci, kao i događaji i ličnosti iz narodnog života svoga kraja, sijela, prela, čobanisanje, pjesme, priče, itd.).

U sveukupnu ocjenu za prve tri nagrade ulazi i usmeno predstavljanje.

Nagrade su novčane za prvo mjesto 100 KM, drugo mjesto 70 KM i 50 KM za treće mjesto.

Ostali učesnici dobiće posebna priznanja i prigodne poklone.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com