Изложба ручних радова „Чаролија нити“ од 20. марта у Матичној библиотеци

Извор: Филтер

Матична библиотека Источно Сарајево организује изложбу ручних радова “Чаролија нити”, ове године под насловом „Предем танко па се чини малко“.

Изложба почиње у понедјељак, 20. марта и трајаће до сриједе, 22. марта, а одржаће се у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Изложба „Чаролија нити“, 16. по реду, је културно-едукативна манифестација и ове године окупиће љубитеље народне културе и умјетности, излагаче и такмичаре у традиционалном преношењу сазнања и умијећа, представљању старих техника ручног рада, народне усмене предаје и другог нематеријалног културног наслијеђа.

Тематски задатак ове године је традиционална обрада-предење вуне и беће организовано такмичење у предењу вуне на преслици и вретену.

У понедјељак, 20. марта у 10.00 часова планирана је поставка штандова и излога према слободном избору, намјени и сопственој креативности или тематском задатку, а у 12.00 часова званично отварање изложбе.

У уторак, у периоду од 12.30 до 14.30. часова одржаће се такмичарски дио програма, предење вуне на преслици и вретену, а изложба ће бити отворена од 9.00 до 19.00 часова.

За сриједу 22. марта од 12.00 часова планиран је музичко сценски програм, додјела награда и признања, затварање манифестације, као и коктел за учеснике.

Такмичарке/преље које буду учествовале у такмичењу треба да имају своју преслицу вуну и вретено. Вредноваће се најбоље изведена танка нит и количина намотане пређе на вретену у времену од два сата, у опуштеној и забавној атмосфери.

Од такмичарки се очекује да се представе и у усменој предаји – краћи приказ из свога личног искуства и сјећања (значај ручног рада некада, традиционално преношење, улога преље у кућној и широј заједници, статусни симбол и народна вјеровања за преслицу, прељу, бојење, обрада и прерада вуне и други занимљиви подаци, као и догађаји и личности из народног живота свога краја, сијела, прела, чобанисање, пјесме, приче, итд.).

У свеукупну оцјену за прве три награде улази и усмено представљање.

Награде су новчане за прво мјесто 100 КМ, друго мјесто 70 КМ и 50 КМ за треће мјесто.

Остали учесници добиће посебна признања и пригодне поклоне.

Filter 2019