Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Spasioci u Turskoj u trci sa vremenom: I nakon 10 dana nadaju se čudima

Izvor: Anadolija

Spasilačke ekipe i dalje ulažu maksimalne napore u akcijama potrage i spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su pogodili južne regije Turkske, a spašavanje ljudi ispod ruševina nakon više od 200 sati predstavlja čudo i produžava nadu da će još preživjelih biti pronađeno.

Hiljade odvažni spasilaca, uključujući i one iz BiH, zemalja regiona i cijelog svijeta, ne gube nadu i deseti dan zaredom predano nastavljaju raditi na terenu i u utrci s vremenom i ekstremnim zimskim uslovima tragaju za još preživjelih ispod ruševina.

Desetog dana spasilačkih operacija na jugu Turske žena koja ima 42 godine izvučena je živa iz ruševina, a pravo čudo dogodilo se 222 sata nakon prvog zemljotresa u toj zemlji.

Melike Imamoglu spašena je u gradu Kahramanmarašu, nakon čega je na nosilima prenesena u vozilo hitne pomoći.

Prije nje je ispod ruševina zgrade u južnom turskom gradu Adijamanu spašena 77-godišnja Fatma Gungor, čak 212 sati nakon zemljotresa.

U Hataju su nakon 209 sati spašeni Fatma i njen suprug Faez, a dva sata prije toga su spasilačke ekipe u Adijamanu izvukle živog 12-godišnjeg Berata Jusela.

Ispod ruševina zgrade u Kahramanmarašu spašena je 35-godišnja Ajšegul Bahir 205 sati nakon zemljotresa, a nekoliko sati prije toga spašeno je još pet osoba u Kahramanmarašu, Adijamanu i Hataju.

Između 170. i 198. sata nakon zemljotresa spasioci su ispod ruševina spasili 12 osoba.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je izjavio da su timovi za spašavanje dosad izvukli više od 8.000 živih osoba iz ruševina zgrada nakon zemljotresa koji su pogodili južnu Turksku 6. februara.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Rihteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turske sa epicentrom u provinciji Kahramanmaraš u kojima je poginulo najmanje 35.418 osoba.

Filter 2019