Спасиоци у Турској у трци са временом: И након 10 дана надају се чудима

Извор: Анадолија

Спасилачке екипе и даље улажу максималне напоре у акцијама потраге и спашавања након разорних земљотреса који су погодили јужне регије Туркске, а спашавање људи испод рушевина након више од 200 сати представља чудо и продужава наду да ће још преживјелих бити пронађено.

Хиљаде одважни спасилаца, укључујући и оне из БиХ, земаља региона и цијелог свијета, не губе наду и десети дан заредом предано настављају радити на терену и у утрци с временом и екстремним зимским условима трагају за још преживјелих испод рушевина.

Десетог дана спасилачких операција на југу Турске жена која има 42 године извучена је жива из рушевина, а право чудо догодило се 222 сата након првог земљотреса у тој земљи.

Мелике Имамоглу спашена је у граду Кахраманмарашу, након чега је на носилима пренесена у возило хитне помоћи.

Прије ње је испод рушевина зграде у јужном турском граду Адијаману спашена 77-годишња Фатма Гунгор, чак 212 сати након земљотреса.

У Хатају су након 209 сати спашени Фатма и њен супруг Фаез, а два сата прије тога су спасилачке екипе у Адијаману извукле живог 12-годишњег Берата Јусела.

Испод рушевина зграде у Кахраманмарашу спашена је 35-годишња Ајшегул Бахир 205 сати након земљотреса, а неколико сати прије тога спашено је још пет особа у Кахраманмарашу, Адијаману и Хатају.

Између 170. и 198. сата након земљотреса спасиоци су испод рушевина спасили 12 особа.

Турски предсједник Рецеп Таyyип Ердоган у уторак је изјавио да су тимови за спашавање досад извукли више од 8.000 живих особа из рушевина зграда након земљотреса који су погодили јужну Туркску 6. фебруара.

Два разорна земљотреса јачине 7,7 и 7,6 степени по Рихтеру 6. фебруара погодила су јужне дијелове Турске са епицентром у провинцији Кахраманмараш у којима је погинуло најмање 35.418 особа.

Filter 2019