Службе спашавања из БиХ понудиле помоћ Турској, упућују тимове за трагање и спашавање

Фото: Eren Bozkurt/AA

Извор: Филтер

Горска служба спашавања Федерације Босне и Херцеговине, понудила је помоћ Републици Турској у акцијама спашавања након јутрошњег разорног земљотреса, који је погодио југ те земље, јавља Анадолија.

„Наши спасиоци већ обавијештени и неки од њих ће бити спремни за пут касније данас. Неки од наших чланова који су били дио обуке трагања и спашавања код турских тренера и организација, већ су у контакту с њима. Обавијестите нас како можемо помоћи и како можемо координирати у вези с логистичким проблемима“, наведено је у саопштењу ГСС-а прослијеђеном Амбасади Турске у Сарајеву.

Горска скужба спашавања Нови Град Сарајево такође се огласила. Навели су да су вољни упутити тим за помоћ током трагања и спашавања настрадалих у разорном земљотресу.

“Горска служба спашавања броји 12 обучених спасиоца волонтера који су завршили обуку за трагање и спашавање у земљотресима и рушевинама (УСАР тим) кроз прјекат ТИKА-е”, навели су.

Нагласили су како нуде и десет спремних и обучених спасилаца волонтера и теренско моторно возило које су добили кроз пројекат ТИKА-е 2020. године са опремом за потрагу и спашавање.

Додик: Српска ће понудити помоћ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је своје искрено саучешће због изгубљених живота у разорном земљотресу у Турској и Сирији.

“Наше мисли су с њиховим породицама и повријеђенима. Република Српска ће понудити помоћ”, навео је Додик.

Конаковић: За сада нема инфомација да је у Турској страдао неко од држављана БиХ

За сада нема информација да је неко од држављана БиХ страдао у стравичном земљотресу који је јутрос погодио јужни дио Турске, рекао је за Кликс министар иностранх послова у Савјету министара Елмедин Конаковић.

– У контакту смо с нашом амбасадом у Турској и за сада, у овим првим извјештајима, нема информација да је ико од држављана БиХ страдао у погођеном дијелу земље – рекао је Конаковић.

ЕМСЦ регистровао 77 земљотреса на подручју Турске и на граници са Сиријом

Европско-медитерански сеизмолошки центра, регистровао је у Турској и на граници те земље и Сирије чак 77 земљотреса од ноћашњег најјачег, чија је магнитуда била 7,8 степени по Рихтеру.

Њихова магнитуда била је од 3,3 до 6,7 степени по Рихтеровој скали.

Filter 2019