Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Službe spašavanja iz BiH ponudile pomoć Turskoj, upućuju timove za traganje i spašavanje

Foto: Eren Bozkurt/AA

Izvor: Filter

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine, ponudila je pomoć Republici Turskoj u akcijama spašavanja nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa, koji je pogodio jug te zemlje, javlja Anadolija.

„Naši spasioci već obaviješteni i neki od njih će biti spremni za put kasnije danas. Neki od naših članova koji su bili dio obuke traganja i spašavanja kod turskih trenera i organizacija, već su u kontaktu s njima. Obavijestite nas kako možemo pomoći i kako možemo koordinirati u vezi s logističkim problemima“, navedeno je u saopštenju GSS-a proslijeđenom Ambasadi Turske u Sarajevu.

Gorska skužba spašavanja Novi Grad Sarajevo takođe se oglasila. Naveli su da su voljni uputiti tim za pomoć tokom traganja i spašavanja nastradalih u razornom zemljotresu.

“Gorska služba spašavanja broji 12 obučenih spasioca volontera koji su završili obuku za traganje i spašavanje u zemljotresima i ruševinama (USAR tim) kroz prjekat TIKA-e”, naveli su.

Naglasili su kako nude i deset spremnih i obučenih spasilaca volontera i terensko motorno vozilo koje su dobili kroz projekat TIKA-e 2020. godine sa opremom za potragu i spašavanje.

Dodik: Srpska će ponuditi pomoć

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je svoje iskreno saučešće zbog izgubljenih života u razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji.

“Naše misli su s njihovim porodicama i povrijeđenima. Republika Srpska će ponuditi pomoć”, naveo je Dodik.

Konaković: Za sada nema infomacija da je u Turskoj stradao neko od državljana BiH

Za sada nema informacija da je neko od državljana BiH stradao u stravičnom zemljotresu koji je jutros pogodio južni dio Turske, rekao je za Kliks ministar inostranh poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković.

– U kontaktu smo s našom ambasadom u Turskoj i za sada, u ovim prvim izvještajima, nema informacija da je iko od državljana BiH stradao u pogođenom dijelu zemlje – rekao je Konaković.

EMSC registrovao 77 zemljotresa na području Turske i na granici sa Sirijom

Evropsko-mediteranski seizmološki centra, registrovao je u Turskoj i na granici te zemlje i Sirije čak 77 zemljotresa od noćašnjeg najjačeg, čija je magnituda bila 7,8 stepeni po Rihteru.

Njihova magnituda bila je od 3,3 do 6,7 stepeni po Rihterovoj skali.

Filter 2019