Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

Đogo: Srbi su često stradali na Božić

Izvor: Srna

Protojerej stavrofor Darko Đogo večeras je u prigodnoj besjedi na Božićnoj akademiji u Istočnom Sarajevu govorio o prazniku Hristovog rođenja i ukazao da su Srbi često stradali baš na ovaj praznik.

Đogo je pokušao da rasvijetli smisao Božića, ističući aspekt vječite istine i tajne ovog praznika da je “Bog postao čovjek i prisutan u svakom aspektu života”.

– Čini mi se da je danas naročito neophodno rasvijetliti žrtvenu stranu Božića i kako je povezan kroz istoriju srpskog naroda i našim stradanjima koja su često bila upravo na ovaj praznik. S druge strane, potrebno je povezati Božić sa nekom društvenom problematikom koju vidimo i stranputicama kojima smo se kao društvo predali – rekao je Đogo.

On je naglasio da svako za sebe može reći da je hrišćanin do koga je stigla poruka Božića zapravo tek kada ga Bog, koji postaje čovjek, zagrli i kada u tom zagrljaju opomene i uzdigne.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da u vrijeme pred božićne praznike odlična prilika da se njeguju porodične vrijednosti i promoviše okupljanja porodica.

– Sugrađanima želim sve najbolje u predstojećim božićnim praznicima, da ih provedu u zdravlju miru i veselju sa svojim najmilijim – rekao je Katić.

On je izrazio zadovoljstvo da je druga Božićna akademija, organizovana u okviru manifestacije “Zima u Istočnom Novom Sarajevu”, te da je uvjeren da će postati tradiconalna.

– Organizacija Božićne akademija treba da postane tradicionalna, da se okupljamo sa našim sugrađanima, te da čujemo prigodne besjede sveštenih lica i muzičke numere koje su sastavni dio programa s ciljem stvaranja praznične atmosfere i promovisanje porodičnih vrijednosti – rekao je Katić.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo nastupio je i muzički sastav Katera.

Član Katere Luka Novosel izrazio je zadovoljstvo prilikom da se publici predstave nekoliko duhovnih i svetovnih, kao i nekoliko autorskih pjesama.

– Slava Bogu pa smo se s publikom u Istočnom Sarajevu družili u okviru Božićne akademije. U ime cijele ekipe muzičkog sastava Katera želim da izrazim veliku zahvalnost organizatorima, načelniku Katiću i cijeloj parohiji Lukavičkoj, koja nas je pozvala – rekao je Novosel.

Novosel je izrazio nadu da je Muzički sastav Katera upotpunio atmosferu Božića, što, kako kaže, predstavlja najbolji način da se krene ka proslavi najradosnijeg hrišćanskog praznika i u slavlje povodom Dana Republike Srpske – 9. januara.

Filter 2019