Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Ђого: Срби су често страдали на Божић

Извор: Срна

Протојереј ставрофор Дарко Ђого вечерас је у пригодној бесједи на Божићној академији у Источном Сарајеву говорио о празнику Христовог рођења и указао да су Срби често страдали баш на овај празник.

Ђого је покушао да расвијетли смисао Божића, истичући аспект вјечите истине и тајне овог празника да је “Бог постао човјек и присутан у сваком аспекту живота”.

– Чини ми се да је данас нарочито неопходно расвијетлити жртвену страну Божића и како је повезан кроз историју српског народа и нашим страдањима која су често била управо на овај празник. С друге стране, потребно је повезати Божић са неком друштвеном проблематиком коју видимо и странпутицама којима смо се као друштво предали – рекао је Ђого.

Он је нагласио да свако за себе може рећи да је хришћанин до кога је стигла порука Божића заправо тек када га Бог, који постаје човјек, загрли и када у том загрљају опомене и уздигне.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да у вријеме пред божићне празнике одлична прилика да се његују породичне вриједности и промовише окупљања породица.

– Суграђанима желим све најбоље у предстојећим божићним празницима, да их проведу у здрављу миру и весељу са својим најмилијим – рекао је Катић.

Он је изразио задовољство да је друга Божићна академија, организована у оквиру манифестације “Зима у Источном Новом Сарајеву”, те да је увјерен да ће постати традицонална.

– Организација Божићне академија треба да постане традиционална, да се окупљамо са нашим суграђанима, те да чујемо пригодне бесједе свештених лица и музичке нумере које су саставни дио програма с циљем стварања празничне атмосфере и промовисање породичних вриједности – рекао је Катић.

У Културном центру Источно Ново Сарајево наступио је и музички састав Катера.

Члан Катере Лука Новосел изразио је задовољство приликом да се публици представе неколико духовних и световних, као и неколико ауторских пјесама.

– Слава Богу па смо се с публиком у Источном Сарајеву дружили у оквиру Божићне академије. У име цијеле екипе музичког састава Катера желим да изразим велику захвалност организаторима, начелнику Катићу и цијелој парохији Лукавичкој, која нас је позвала – рекао је Новосел.

Новосел је изразио наду да је Музички састав Катера употпунио атмосферу Божића, што, како каже, представља најбољи начин да се крене ка прослави најрадоснијег хришћанског празника и у славље поводом Дана Републике Српске – 9. јануара.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com