Wed. Feb 8, 2023
ћирилица /latinica

Sarajevo podnosi krivične prijave zbog 9. januara, ponovo na meti i spomen ploča na Vracama

Foto: klix.ba

Izvor: Filter

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva jednoglasno je usvojena odluka o podnošenju krivične prijave protiv odgovornih za proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske.

Odbornica u tamošnjoj Gradskoj skupštini Alma Čengić (SDA) iznijela je prijedlog koji je usvojen jednoglasno.

Usvojeni su zaključci o podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih institucija, nevladinih organizacija ali i pojedinaca koji su učestvovali u obilježavanju 9. januara.

Krivične prijave će, kako prenosi portal Kliks, obuhvatiti i “ona lica, udruženja i institucije koje insistiraju na održavanju spomen ploče posvećene ratnom zločincu Ratku Mladiću”.

Kako je naglasila odbornica Čengić, ovaj korak uslijedio je “nakon što Kancelarija visokog predstavnika nije preduzela nikakve značajne korake da zasutavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen ploču”.

“Vladavina prava je nešto za što vjerujem postoji široki konsenzus predstavnika svih političkih subjekata u ovom vijeću te je odlika koja prati i sve koalicione sporazume u zadnjem periodu. Sekundarno smatram da je i dužnost svih institucija u Bosni i Hercegovini pa i Ureda Visokog predstavnika koji je kako zakonodavac tako i instrument njegovog provođenja da doprinesu procesu jačanja pravne države”, istakla je Čengić, prenosi Kliks.

Gradsko vijeće je usvojilo navedene zaključke te zatražilo od gradonačelnice da hitno i bez odlaganja pristupi podnošenju navedenih krivičnih prijava u ime Grada Sarajeva a po osnovu kršenja članova 145a i 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji tretiraju neprovođenje presuda Ustavnog suda ali i negiranje genocida.

Spomen ploča koja se nalazi na Vracama tako je ponovo postala predmet interesovanja sarajevske gradske skupštine.

Podsjećamo, u novembru 2021. iz istog prostora stizali su apeli da se ploča ukloni. Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je 04. novembra 2021. godine inicijativu Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da naloži skidanje ove spomen-ploče.

Spomen-ploča je oskrnavljena 17. novembra a napadi vandala nastavljeni su nakon toga još nekoliko puta. Posljednji put oštetili su je 08. januara ove godine.

Treba pomenuti da ploča na ovom mjestu stoji devet godina, i da je za to vrijeme često bila na meti vandala. Razbijali su je, polivali bijelom pa zelenom farbom.

Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je 2014. godine i to u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio general Mladić.

Filter 2019