Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Сарајево подноси кривичне пријаве због 9. јануара, поново на мети и спомен плоча на Врацама

Фото: klix.ba

Извор: Филтер

На данашњој сједници Градског вијећа Града Сарајева једногласно је усвојена одлука о подношењу кривичне пријаве против одговорних за прославу 9. јануара, Дана Републике Српске.

Одборница у тамошњој Градској скупштини Алма Ченгић (СДА) изнијела је приједлог који је усвојен једногласно.

Усвојени су закључци о подношењу кривичних пријава против одговорних институција, невладиних организација али и појединаца који су учествовали у обиљежавању 9. јануара.

Kривичне пријаве ће, како преноси портал Кликс, обухватити и “она лица, удружења и институције које инсистирају на одржавању спомен плоче посвећене ратном злочинцу Ратку Младићу”.

Како је нагласила одборница Ченгић, овај корак услиједио је “након што Канцеларија високог представника није предузела никакве значајне кораке да засутави неуставну прославу као ни уклони спорну спомен плочу”.

“Владавина права је нешто за што вјерујем постоји широки консензус представника свих политичких субјеката у овом вијећу те је одлика која прати и све коалиционе споразуме у задњем периоду. Секундарно сматрам да је и дужност свих институција у Босни и Херцеговини па и Уреда Високог представника који је како законодавац тако и инструмент његовог провођења да допринесу процесу јачања правне државе”, истакла је Ченгић, преноси Кликс.

Градско вијеће је усвојило наведене закључке те затражило од градоначелнице да хитно и без одлагања приступи подношењу наведених кривичних пријава у име Града Сарајева а по основу кршења чланова 145а и 239 Kривичног закона Босне и Херцеговине који третирају непровођење пресуда Уставног суда али и негирање геноцида.

Спомен плоча која се налази на Врацама тако је поново постала предмет интересовања сарајевске градске скупштине.

Подсјећамо, у новембру 2021. из истог простора стизали су апели да се плоча уклони. Градско вијеће Сарајева усвојило је 04. новембра 2021. године иницијативу Алме Ченгић којом се захтијева од ОХР-а да наложи скидање ове спомен-плоче.

Спомен-плоча је оскрнављена 17. новембра а напади вандала настављени су након тога још неколико пута. Посљедњи пут оштетили су је 08. јануара ове године.

Треба поменути да плоча на овом мјесту стоји девет година, и да је за то вријеме често била на мети вандала. Разбијали су је, поливали бијелом па зеленом фарбом.

Борачка организација Источно Ново Сарајево поставила је 2014. године и то у знак сјећања на војну смотру коју је на томе мјесту маја 1992. године извршио генерал Младић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com