Mon. Jun 5, 2023
ћирилица /latinica

Prije 27 godina zatvoren zloglasni logor “Silos”

Izvor: Srna

Zloglasni logor za Srbe “Silos” u Tarčinu ostaće upamćen kao jedan od 126 kazamata na području ratnog Sarajeva, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, a 24 ih nije preživjelo.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu danas uglavnom živi u prekookeanskim zemljama, daleko od mjesta zločina i zloglasnog logora koji je zatvoren na Svetog Savu, 27. januara 1996. godine, i to dva mjeseca od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i predviđenog roka za raspuštanje logora u BiH.

Ranija svjedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor “Silos”, koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora Aušvic iz Drugog svjetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mjesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u “Silosu” na temperaturi koja je uvijek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

Za zločine nad Srbima osuđeni na ukupno 42 godine zatvora

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je u junu 2021. godine prvostepenu presudu Fadilu Čoviću i još šestorici optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima u logoru “Silos” i drugim objektima na području opštine Hadžići, te ih osudilo na ukupno 42 godine zatvora.

Odlukom Apelacionog vijeća, nekadašnji komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić osuđen je na deset godina zatvora, a nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjedosti Hadžići Fadil Čović i upravnik “Silosa” Bećir Hujić na po osam godina zatvora.

Mirsad Šabić, nekada aktivni policajac SJB Hadžići, dobio je šest godina zatvora, a jedan od upravnika “Silosa” Halid Čović i Nermin Kalember, u svojstvu stražara, po pet godina zatvora.

Filter 2019