Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Прије 27 година затворен злогласни логор “Силос”

Извор: Срна

Злогласни логор за Србе “Силос” у Тарчину остаће упамћен као један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева, у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, а 24 их није преживјело.

Већина логораша који су дочекали слободу данас углавном живи у прекоокеанским земљама, далеко од мјеста злочина и злогласног логора који је затворен на Светог Саву, 27. јануара 1996. године, и то два мјесеца од парафирања Дејтонског мировног споразума и предвиђеног рока за распуштање логора у БиХ.

Ранија свједочења српских логораша потврђују да је логор “Силос”, који су муслиманске власти основале 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, имао све елементе злогласног логора Аушвиц из Другог свјетског рата.

У њему су углавном били затворени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и других околних мјеста, мушкарци од 14 до 85 година и 11 жена, од којих је једна била у шестом мјесецу трудноће, те 11 резервних војника, заробљених на борбеној линији у Хаџићима.

Најмлађи међу њима био је четрнаестогодишњи Лео Kапетановић, а најстарији осамдесетпетогодишњи Васо Шаренац, који је умро у “Силосу” на температури која је увијек била за 10 степени нижа од спољашње.

За злочине над Србима осуђени на укупно 42 године затвора

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је у јуну 2021. године првостепену пресуду Фадилу Човићу и још шесторици оптужених за ратни злочин над српским цивилима у логору “Силос” и другим објектима на подручју општине Хаџићи, те их осудило на укупно 42 године затвора.

Одлуком Апелационог вијећа, некадашњи командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ Незир Казић осуђен је на десет година затвора, а некадашњи начелник Станице јавне безбједости Хаџићи Фадил Човић и управник “Силоса” Бећир Хујић на по осам година затвора.

Мирсад Шабић, некада активни полицајац СЈБ Хаџићи, добио је шест година затвора, а један од управника “Силоса” Халид Човић и Нермин Калембер, у својству стражара, по пет година затвора.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com