Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

Матковић се избо ножем у затвору у Војковићима

Извор: Глас Српске

Милан Матковић, из Требиња, осумњичен за шверц наркотицима четири дана након што је почео штрајк глађу и зашио уста, избо се ножем у болничком стационару затвора у Војковићима, потврђено је „Гласу Српске”.

Како сазнајемо он је то урадио данас јер је незадовољан поступком надлежног тужиоца.

Матковић, који је означен као један од највећих нарко босова, је 13. јануара ступио у штрајк глађу, те провукао федер од хемијске оловке кроз горњу усну како би зашио уста. Од тада до данас одбија храну и воду и, како сазнајемо, у веома је тешком стању.   Осим њега, у штрајк глађу су ступила и још три осумњичена из његове групе. Они су се на тај корак одлучили јер сматрају да им није омогућено право на непристрасно суђење, те да је истрага против њих под сталним притиском, како медија, тако различитих високих функционера укључујући и међународне  који су везани за БиХ.

Осим Милана Матковића у овом случају за шверц наркотицима осумњичени су се  Саша Ратковић, Драган Супић, Томислав Видаковић и Владица Ракић. Тужилаштво БиХ их терети  да су од почетка 2020. до половине јуна 2021. године организовано шверцовали наркотике. Били су дио криминалне групе која је дјеловала на подручју БиХ, Србије, Аустрије, Хрватске, Словачке, Швицарске, Шпаније, Белгије, Низоземске, те држава Јужне Америке, односно Аргентине, Бразила, Колумбије, Боливије, Перуа, Суринама, Доминиканске Републике.

Матковић и Ратковић су организовали групу која се поред шверца дроге, бавила и шверцом оружја и војне опреме те производа двојне употребе, као и прањем новца. Матковић се сумњичи и за кривотворење исправе и припремање убиства. Матковић је и 2009. године, када је био притворен у КПЗ Зеница, зашио себи уста у знак протеста због психолошког иживљавања затворског особља на њему.

Матковић и остали осумњичени за шверц дрогом који су пали са њим откривени су на основу дешифровања апликације Скај.

– Скај  се чита и све се види, па и убиства, написао је Матковић у једној од порука на Скај апликацији када је схватио да је откривен.

Filter 2019