Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /latinica

Grad planira naplatu takse za isticanje reklame, Istočna Ilidža protiv

Izvor: Filter

Druga tematska sjednica Skupštine grada Istočno Sarajevo biće održana u ponedjeljak, 30. januara, a odbornici će razmatrati odluku o taksi za isticanje reklame na području grada Istočno Sarajevo.

Odlukom o plaćanju taksi za isticanje reklame obuhvaćene su, između ostalih, djelatnosti proizvodnje i distribucije električne energije, banke, mikrokreditne organizacije, osiguravajuća društva, pošte, telekomunikacioni operateri, benzinske pumpe i plinare.

Takođe, taksu bi trebale plaćati i robne kuće, marketi, supermarketi, saloni namještaja, stomatološke i ljekarske ordinacije, veterinarske ambulante, laboratorije, apoteke, kaferi, bifei, restorani, građevinske firme, kladionice i kockarnice.

Predloženu odluku koja će se naći pred odbornicima, možete pročitati u nastavku teksta.

Istočna Ilidža protiv

Nakon objave predložene Odluke, oglasili su se iz Opštine Istočna Ilidža. Obavještavaju javnost, a posebno privredne subjekte da nisu saglasni sa Odlukom o taksi za isticanje reklame na području grada Istočno Sarajevo

Ukoliko se usvoji, poručuju iz ove Opštine, Odluka će predstavljati dodatno opterećenje za privredne subjekte.

“Opština Istočna Ilidža se zalaže za rasterećenje privrede od dodatnih, parafiskalnih nameta i pozdravila je Izmjenu Zakona o komunalnim taksama iz 2021.godine kojom je ukinuta naplata  komunalne takse za isticanje poslovnog imena pravnog lica ili preduzetnika na poslovnim prostorijama”, saopšteno je iz Opštine Istočna Ilidža.

U saopštenju se dodaje da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, grad Istočno Sarajevo nema nadređen položaj u odnosu na gradske opštine, što znači da ne može da nameće svoje odluke opštinama, nego može i treba da ih usaglašava i usklađuje, što u konkretnom slučaju, poručuju, nije učinjeno.

“Zato smatramo da tematsku sjednicu treba otkazati, a Odluku o taksi vratiti na usaglašavanje”, zaključuje se u saopštenju za javnost Opštine Istočna Ilidža.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com