Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Град планира наплату таксе за истицање рекламе, Источна Илиџа против

Извор: Филтер

Друга тематска сједница Скупштине града Источно Сарајево биће одржана у понедјељак, 30. јануара, а одборници ће разматрати одлуку о такси за истицање рекламе на подручју града Источно Сарајево.

Одлуком о плаћању такси за истицање рекламе обухваћене су, између осталих, дјелатности производње и дистрибуције електричне енергије, банке, микрокредитне организације, осигуравајућа друштва, поште, телекомуникациони оператери, бензинске пумпе и плинаре.

Такође, таксу би требале плаћати и робне куће, маркети, супермаркети, салони намјештаја, стоматолошке и љекарске ординације, ветеринарске амбуланте, лабораторије, апотеке, кафери, бифеи, ресторани, грађевинске фирме, кладионице и коцкарнице.

Предложену одлуку која ће се наћи пред одборницима, можете прочитати у наставку текста.

Источна Илиџа против

Након објаве предложене Одлуке, огласили су се из Општине Источна Илиџа. Обавјештавају јавност, а посебно привредне субјекте да нису сагласни са Одлуком о такси за истицање рекламе на подручју града Источно Сарајево

Уколико се усвоји, поручују из ове Општине, Одлука ће представљати додатно оптерећење за привредне субјекте.

“Општина Источна Илиџа се залаже за растерећење привреде од додатних, парафискалних намета и поздравила је Измјену Закона о комуналним таксама из 2021.године којом је укинута наплата  комуналне таксе за истицање пословног имена правног лица или предузетника на пословним просторијама”, саопштено је из Општине Источна Илиџа.

У саопштењу се додаје да у складу са Законом о локалној самоуправи, град Источно Сарајево нема надређен положај у односу на градске општине, што значи да не може да намеће своје одлуке општинама, него може и треба да их усаглашава и усклађује, што у конкретном случају, поручују, није учињено.

“Зато сматрамо да тематску сједницу треба отказати, а Одлуку о такси вратити на усаглашавање”, закључује се у саопштењу за јавност Општине Источна Илиџа.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com