Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Izabran novi saziv Savjeta ministara, 23 glasa za a 19 protiv

Foto: RTRS

Izvor: Filter

Većinom glasova poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potvrđen je novi saziv Savjeta ministara.

Za su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje ministara i zamjenika su im bila dovoljna 22 glasa. Protiv je bilo 19 poslanika, a nije bilo suzdržanih.

Ministre su izabrali koalicioni partneri na nivou BiH SNSD, HDZ i stranke proširene Trojke.

Glasalo se zajedno za sve predložene kandidate, pa je SNSD-ov poslanik iz Istočnog Sarajeva Miroslav Vujičić rekao da će ipak glasati za, jer ne može glasati pojedinačno samo protiv Nenada Nešića.

Poslanik stranke Za nove generacije Zlatko Miletić je rekao da neće podržati ministre, ali i bez njega je većina bila zagarantovana.

Protiv su bili poslanici iz DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a.

Predsjedavajuća novog saziva je Borjana Krišto, dok će ministri biti Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova, Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora, Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davor Bunoza, ministar pravde, Edin Forto, ministar transporta i komunikacija, Dubravka Bošnjak, ministar civilnih poslova, Nenad Nešić, ministar bezbjednosti, Zukan Helez, ministar odbrane te Selvid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Zamjenici predsjedavajuće biće Zoran Tegeltija i Zukan Helez.

Takođe, izabrani su i njihovi zamjenici pa će tako u naredne četiri godine Josip Brkić biti na funkciji zamjenika ministra vanjskih poslova, Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora, Ljiljana Lovrić, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Elvir Mahmuzić, zamjenik ministra pravde, Ognjen Janić, zamjenik ministra transporta i komunikacija, Marijana Mojić, zamjenik ministra civilnih poslova, Ivica Bošnjak, zamjenik ministra bezbjednosti, Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane, Slaven Galić, zamjenik ministra odbrane te Duška Jurišić, zamjenika ministra za ljudskih prava i izbjeglice.

Predsjedavajuća, ministri i njihovi zamjenici su nakon potvrđivanja imenovanja dali svečanu izjavu, kojom su se obavezali da će savjesno obavljati povjerene dužnosti, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com