Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Изабран нови сазив Савјета министара, 23 гласа за а 19 против

Фото: РТРС

Извор: Филтер

Већином гласова посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ потврђен је нови сазив Савјета министара.

За су гласала укупно 23 посланика, а за просту већину и потврђивање министара и замјеника су им била довољна 22 гласа. Против је било 19 посланика, а није било суздржаних.

Министре су изабрали коалициони партнери на нивоу БиХ СНСД, ХДЗ и странке проширене Тројке.

Гласало се заједно за све предложене кандидате, па је СНСД-ов посланик из Источног Сарајева Мирослав Вујичић рекао да ће ипак гласати за, јер не може гласати појединачно само против Ненада Нешића.

Посланик странке За нове генерације Златко Милетић је рекао да неће подржати министре, али и без њега је већина била загарантована.

Против су били посланици из ДФ-а, СДА, СДС-а, ПДП-а.

Предсједавајућа новог сазива је Борјана Кришто, док ће министри бити Елмедин Конаковић, министар вањских послова, Зоран Тегелтија, министар финансија и трезора, Сташа Кошарац, министар вањске трговине и економских односа, Давор Буноза, министар правде, Един Форто, министар транспорта и комуникација, Дубравка Бошњак, министар цивилних послова, Ненад Нешић, министар безбједности, Зукан Хелез, министар одбране те Селвид Хуртић, министар за људска права и избјеглице.

Замјеници предсједавајуће биће Зоран Тегелтија и Зукан Хелез.

Такође, изабрани су и њихови замјеници па ће тако у наредне четири године Јосип Бркић бити на функцији замјеника министра вањских послова, Мухамед Хасановић, замјеник министра финансија и трезора, Лјиљана Ловрић, замјеник министра вањске трговине и економских односа, Елвир Махмузић, замјеник министра правде, Огњен Јанић, замјеник министра транспорта и комуникација, Маријана Мојић, замјеник министра цивилних послова, Ивица Бошњак, замјеник министра безбједности, Александар Гогановић, замјеник министра одбране, Славен Галић, замјеник министра одбране те Душка Јуришић, замјеника министра за људских права и избјеглице.

Предсједавајућа, министри и њихови замјеници су након потврђивања именовања дали свечану изјаву, којом су се обавезали да ће савјесно обављати повјерене дужности, поштовати Устав Босне и Херцеговине, спроводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у цијелости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com