Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Završeno povezivanje izvorišta “Grapski mlini” sa sistemom “Tilava”

Izvor: Srna

Direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo Ljubiša Lalović izjavio je Srni da je završeno povezivanje izvorišta “Grapski mlini” kod naselja Kijevo u vodovodni sistem “Tilava” i da više ne bi trebalo biti nestašica vode tokom sušnog perioda u opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Lalović je naveo da je cilj bio da se za stanovnike naselja Kijevo u Istočnom Sarajevu obezbijedi uredno vodosnabdijevanje, s obzirom da su poplave 2021. godine potpuno devastirale transportni cjevovod u kanjonu rijeke Željeznice, kojim se transportovala voda sa izvorišta “Grapski mlini” do rezervoara “Hadžići”, odakle se snabdijevaju stanovnici Kijeva.

Prema njegovim riječima, cilj je bio i da se višak vode sa “Grapskih mlina” poveže sa sistemom snabdijevanja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

– Položeno je oko sedam kilometara transportnog cjevovoda, a izgrađeni su svi prateći objekti, neophodni za funkcionisanje sistema – rekao je Lalović i dodao da je završena i pumpna stanica, da su monitirane pumpe, te urađen pristupni put izvorištu “Grapski mlini”, koji je bio potpuno devastiran u posljednjim poplavama.

Lalović je rekao da se sada stanovnici Kijeva vodom sa izvorišta “Grapski mlini” snabdijevaju putem novog cjevovoda.

– Testno smo pustili vodu i u donji dio grada, ali trenutno je ne koristimo jer imamo dovoljne količine vode u rezervoaru `Tilava`. Sada vršimo testiranja sistema, kako bi u potpunosti bio spreman za aktiviranje, kada se kapacitet rijeke Tilave smanji tokom sušnog perioda – naveo je Lalović.

Lalović je ukazao da su paralelno sa projektom “Grapski mlini”, uz podršku Fonda za održivi razvoj sredine vršena detaljana hidro-geološka ispitivanja šireg područja rijeke Tilave, odnosno naselja Tilava i Toplik.

– Nakon detaljnih geoloških i hidro-geoloških istraživanja, pristupili smo bušenju na jednoj lokaciji i našli znatne količine vode. Sada planiramo da bušimo eksploatacioni bunar većeg kapaciteta, kako bi mogli povući veće količine vode, koje će doprinijeti sigurnijem vodosnabdijevanju Istočnog Sarajeva – rekao je Lalović.

On je podsjetio da su se u “Vodovodu” i prošle godine izborili da tokom sušnog perioda ne bude restrikcija, pošto su ranije kaptirana dva izvorišta na području Istočnog Novog Sarajeva – “Topličina” i “Kasipovac”, izdašnosti od 15 do 20 dodatnih litara vode u sekundi.

Lalović je napomenuo da preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo ima dobru saradnju i sa sarajevskim “Vodovodom”, tako da su manje količine vode tokom sušnog perioda prošle godine povlačene iz njihovog sistema.

– Sada mislim, čak mogu reći i da sam ubijeđen, da nećemo imati potrebu da od njih povlačimo vodu, jer smo za izvjestan vremenski period obezbijedili dovoljne količine vode – zaključio je Lalović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com