Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Завршено повезивање изворишта “Грапски млини” са системом “Тилава”

Извор: Срна

Директор предузећа “Водовод и канализација” Источно Сарајево Љубиша Лаловић изјавио је Срни да је завршено повезивање изворишта “Грапски млини” код насеља Кијево у водоводни систем “Тилава” и да више не би требало бити несташица воде током сушног периода у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Лаловић је навео да је циљ био да се за становнике насеља Кијево у Источном Сарајеву обезбиједи уредно водоснабдијевање, с обзиром да су поплаве 2021. године потпуно девастирале транспортни цјевовод у кањону ријеке Жељезнице, којим се транспортовала вода са изворишта “Грапски млини” до резервоара “Хаџићи”, одакле се снабдијевају становници Кијева.

Према његовим ријечима, циљ је био и да се вишак воде са “Грапских млина” повеже са системом снабдијевања општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

– Положено је око седам километара транспортног цјевовода, а изграђени су сви пратећи објекти, неопходни за функционисање система – рекао је Лаловић и додао да је завршена и пумпна станица, да су монитиране пумпе, те урађен приступни пут изворишту “Грапски млини”, који је био потпуно девастиран у посљедњим поплавама.

Лаловић је рекао да се сада становници Кијева водом са изворишта “Грапски млини” снабдијевају путем новог цјевовода.

– Тестно смо пустили воду и у доњи дио града, али тренутно је не користимо јер имамо довољне количине воде у резервоару `Тилава`. Сада вршимо тестирања система, како би у потпуности био спреман за активирање, када се капацитет ријеке Тилаве смањи током сушног периода – навео је Лаловић.

Лаловић је указао да су паралелно са пројектом “Грапски млини”, уз подршку Фонда за одрживи развој средине вршена детаљана хидро-геолошка испитивања ширег подручја ријеке Тилаве, односно насеља Тилава и Топлик.

– Након детаљних геолошких и хидро-геолошких истраживања, приступили смо бушењу на једној локацији и нашли знатне количине воде. Сада планирамо да бушимо експлоатациони бунар већег капацитета, како би могли повући веће количине воде, које ће допринијети сигурнијем водоснабдијевању Источног Сарајева – рекао је Лаловић.

Он је подсјетио да су се у “Водоводу” и прошле године изборили да током сушног периода не буде рестрикција, пошто су раније каптирана два изворишта на подручју Источног Новог Сарајева – “Топличина” и “Касиповац”, издашности од 15 до 20 додатних литара воде у секунди.

Лаловић је напоменуо да предузеће “Водовод и канализација” Источно Сарајево има добру сарадњу и са сарајевским “Водоводом”, тако да су мање количине воде током сушног периода прошле године повлачене из њиховог система.

– Сада мислим, чак могу рећи и да сам убијеђен, да нећемо имати потребу да од њих повлачимо воду, јер смо за извјестан временски период обезбиједили довољне количине воде – закључио је Лаловић.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com