Wed. Feb 8, 2023
ћирилица /latinica

CIK ponovo priznao sporni glasački listić

Izvor: RTRS, Glas Srpske

Centralna izborna komisija BiH, većinom glasova, ponovo je priznala sporni glasački listić za Dom naroda BiH, iako je Sud BiH rješenjem jednom već poništio takvu odluku CIK.

Ovo znači da peti srpski delegat u Domu naroda BiH i dalje nije potvrđen, jer liste SNSD i PDP ponovo imaju isti broj glasova.

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo je žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je sporni listić za glasanje za delegate u Domu naroda PS BiH proglašen važećim.

Za odluku da se listić prizna, glasala su četiri člana CIK-a, a dva člana Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić su glasali protiv, kao i na prvom izjašnjavanju.

Protiv je bila i Vanja Bjelica Prutina, koja se telefonski uključila u sjednicu.

Hadžiabdić je kazala da ne može podržati odluku, ni prijedlog ni dispozitiv ni obrazloženje, a vezano da je sporni listić važeći. Rekla je i da se Sud BiH očitovao po žalbi, poništio odluku i vratio na ponovno odlučivanje.

Vlado Rogić je podržao stav Hadžiabdić i kazao da misli da se došlo do kritične tačke da li će CIK poštovati odluku Suda ili izbjegavati.

-Ja mislim da ovdje dolazimo do kritične tačke za CIK , hoćemo li mi u ovoj instituciji poštovati odluke Suda BiH, tačnije Apelacionog odjeljenja Suda BiH ili nećemo. Mislim da kada to u svome političkom smislu koriste stranke pa se ne slažu sa odlukama Suda BiH, mogu razumjeti jer je to stranački interes i izborna kampanja, ako CIK ne poštuje odluke suda to za ovu instituciju postaje vrlo opasno – rekao je Rogić.

Rogić kaže ako se uđe u analizu rješenja suda, da je sud iako je poništio samo odluku, dao upute i smjernice kako CIK treba riješiti ove slučajeve.

Filter 2019