Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

ЦИК поново признао спорни гласачки листић

Извор: РТРС, Глас Српске

Централна изборна комисија БиХ, већином гласова, поново је признала спорни гласачки листић за Дом народа БиХ, иако је Суд БиХ рјешењем једном већ поништио такву одлуку ЦИК.

Ово значи да пети српски делегат у Дому народа БиХ и даље није потврђен, јер листе СНСД и ПДП поново имају исти број гласова.

Подсјећамо, Апелационо вијеће Суда БиХ усвојило је жалбу СНСД-а и укинуло посљедњу одлуку Централне изборне комисије БиХ којом је спорни листић за гласање за делегате у Дому народа ПС БиХ проглашен важећим.

За одлуку да се листић призна, гласала су четири члана ЦИК-а, а два члана Ирена Хаџиабдић и Владо Рогић су гласали против, као и на првом изјашњавању.

Против је била и Вања Бјелица Прутина, која се телефонски укључила у сједницу.

Хаџиабдић је казала да не може подржати одлуку, ни приједлог ни диспозитив ни образложење, а везано да је спорни листић важећи. Рекла је и да се Суд БиХ очитовао по жалби, поништио одлуку и вратио на поновно одлучивање.

Владо Рогић је подржао став Хаџиабдић и казао да мисли да се дошло до критичне тачке да ли ће ЦИК поштовати одлуку Суда или избјегавати.

-Ја мислим да овдје долазимо до критичне тачке за ЦИК , хоћемо ли ми у овој институцији поштовати одлуке Суда БиХ, тачније Апелационог одјељења Суда БиХ или нећемо. Мислим да када то у своме политичком смислу користе странке па се не слажу са одлукама Суда БиХ, могу разумјети јер је то страначки интерес и изборна кампања, ако ЦИК не поштује одлуке суда то за ову институцију постаје врло опасно – рекао је Рогић.

Рогић каже ако се уђе у анализу рјешења суда, да је суд иако је поништио само одлуку, дао упуте и смјернице како ЦИК треба ријешити ове случајеве.

Filter 2019