Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

“Sarajevo gas” od sutra u vlasništvu Srpske

Izvor: Srna

Preduzeće “Sarajevo gas” iz Istočnog Sarajeva od sutra je u stoodstotnom vlasništvu Republike Srpske, izjavio je direktor ovog preduzeća Nedeljko Elek.

– Danas mi je javljeno da je transakcija završena na berzi i sa sutrašnjim danom Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, te fondovi u Srpskoj vlasnici su “Sarajevo gasa” – rekao je Elek za Srnu.

Prema njegovim riječima, iako 1. januara “Sarajevo gasu” ističe ugovor sa sarajevskim “Energoinvestom” o nabavci gasa, snabdijevanje potrošača u Srpskoj neće biti ugroženo i nastaviće se nesmetano.

– Problem nije u odnosima “Sarajevo gasa” i “Energoinvesta” već u odnosu dvije vlade – Vlada Federacije BiH obećala je na nizu sastanaka koje smo imali sa premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom da će ukinuti svoju neustavnu uredbu o zabrani protoka gasa kroz njihov gasovod, ali to još nije učinjeno”, objasnio je Elek.

On je istakao da Republika Srpska konstantno insistira da Vlada FBiH ukine ovu neustavnu uredbu.

– Njenim ukidanjem dobićemo pet dolara jeftiniji gas jer trenutno FBiH naplaćuje nama i cjelokupnoj Federaciji gas po kubnom metru za pet dolara skuplje čime finansira vraćanje starog duga Rusiji – rekao je Elek.

Prema njegovim riječima, zbog ovakvog obračuna i građani Republike Srpske putem svojih računa moraju da vraćaju stari federalni dug.

– To je jedan od glavnih razloga zašto smo ušli u to da raskinemo odnos sa “Energoinvestom”, istakao je Elek i dodao da je i pored svega “Gas-RES” ima devet odsto jeftiniju cijenu gasa od “Energoinvesta”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com