Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

“Сарајево гас” од сутра у власништву Српске

Извор: Срна

Предузеће “Сарајево гас” из Источног Сарајева од сутра је у стоодстотном власништву Републике Српске, изјавио је директор овог предузећа Недељко Елек.

– Данас ми је јављено да је трансакција завршена на берзи и са сутрашњим даном Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, те фондови у Српској власници су “Сарајево гаса” – рекао је Елек за Срну.

Према његовим ријечима, иако 1. јануара “Сарајево гасу” истиче уговор са сарајевским “Енергоинвестом” о набавци гаса, снабдијевање потрошача у Српској неће бити угрожено и наставиће се несметано.

– Проблем није у односима “Сарајево гаса” и “Енергоинвеста” већ у односу двије владе – Влада Федерације БиХ обећала је на низу састанака које смо имали са премијером Фадилом Новалићем и ресорним министром да ће укинути своју неуставну уредбу о забрани протока гаса кроз њихов гасовод, али то још није учињено”, објаснио је Елек.

Он је истакао да Република Српска константно инсистира да Влада ФБиХ укине ову неуставну уредбу.

– Њеним укидањем добићемо пет долара јефтинији гас јер тренутно ФБиХ наплаћује нама и цјелокупној Федерацији гас по кубном метру за пет долара скупље чиме финансира враћање старог дуга Русији – рекао је Елек.

Према његовим ријечима, због оваквог обрачуна и грађани Републике Српске путем својих рачуна морају да враћају стари федерални дуг.

– То је један од главних разлога зашто смо ушли у то да раскинемо однос са “Енергоинвестом”, истакао је Елек и додао да је и поред свега “Гас-РЕС” има девет одсто јефтинију цијену гаса од “Енергоинвеста”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com