Wed. Feb 1, 2023
ћирилица /latinica

Očekuje se podizanje optužnice zbog ratnog zločina u Jošanici kod Foče

Izvor: Filter

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da se u predmetu ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 Srba, radi na podizanju optužnice, koja se očekuje uskoro.
U saopštenju se navodi da postupajući tužilac sa saradnicima i partnerskim policijskim agencijama nastavlja ispitivanje osumnjičenih.

“Uz optužnicu, biće predložene i određene mjere prema osumnjičenima”, navode iz Tužilaštva BiH.

Šest uhapšenih na području Sarajeva i Goražda je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 Srba, pretežno civila, među kojima je bilo žena i djece, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i počinjenju ovog zločina.

Tužilaštvo navodi da su žrtve nakon zločina pronađene i identifikovane.

Tokom napada izvršeno je paljenje i uništavanje kuća i imovine.

U predmetu je izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su juče na području Sarajeva i Goražda šest lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin nad civilima.

Filter 2019