Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

Очекује се подизање оптужнице због ратног злочина у Јошаници код Фоче

Извор: Филтер

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да се у предмету ратног злочина почињеног у селу Јошаница код Фоче у децембру 1992. године, када је убијено 56 Срба, ради на подизању оптужнице, која се очекује ускоро.
У саопштењу се наводи да поступајући тужилац са сарадницима и партнерским полицијским агенцијама наставља испитивање осумњичених.

“Уз оптужницу, биће предложене и одређене мјере према осумњиченима”, наводе из Тужилаштва БиХ.

Шест ухапшених на подручју Сарајева и Горажда је под истрагом због ратног злочина почињеног у селу Јошаница код Фоче у децембру 1992. године, када је убијено 56 Срба, претежно цивила, међу којима је било жена и дјеце, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Осумњичени се терете да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и почињењу овог злочина.

Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

Током напада извршено је паљење и уништавање кућа и имовине.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су јуче на подручју Сарајева и Горажда шест лица због постојања основане сумње да су починили кривично дјело ратни злочин над цивилима.

Filter 2019