Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Preminuo prof. dr Božidar Krstajić

Izvor: RTRS

U Beogradu je u 75.godini života preminuo prof. dr Božidar Krstajić, redovni profesor u penziji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Božidar Krstajić rođen je 7. jula 1948. godine u Žabljaku, Crna Gora. Osnovnu školu završio je u Žabljaku, a klasičnu gimnaziju u Pljevljima. Diplomirao je na Odsjeku za elektroindustriju na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 1972. godine. Postdiplomske magistarske studije završio je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a doktorsku disertaciju odbranio je 1986. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

Profesionalnu karijeru započeo je na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu 1972. godine u zvanju asistenta. Od 1986. godine radio je kao docent na predmetu Teorija elektromagnetskih polja. U zvanje vanrednog profesora na predmetu Elektromagnetika izabran je 1989. godine. U zvanje redovnog profesora na predmetu Elektromagnetika na Elektrotehničkom fakultetu u Srpskom Sarajevu izabran je 2003. godine. Pored Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu radio je na Vojnoj akademiji u Rajlovcu i Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli.

Od 1990. do 1992. godine bio je prodekan za nastavu, a od 1. 10. 1991. do 6. 4. 1992. godine vršilac dužnosti dekana Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

U statusu gostujućeg profesora na Tehničkom univerzitetu u Minhenu proveo je pet godina, a istovremeno u statusu istraživača u Istraživačkom centru ABB u Hajdelbergu šest godina. Od 2002. do 2012. godine bio je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom (ranije Srpskom) Sarajevu.

O danu i mjestu sahrane, kao i o komemoraciji povodom smrti prof. dr Božidara Krstajića javnost će biti naknadno obavještena.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com